Noortje van den Boom, achiever story, multicenter onderzoek, taken combineren, PhD, prioriteiten, moet ik dit nu doen?
2 min Leestijd

Achiever story: Noortje van den Boom

Team Cupplement
Team Cupplement
Delen via

Ik ben Noortje van den Boom en dit is mijn achiever story. In het begin dat ik begon met mijn PhD-traject vond ik het erg lastig om zelf mijn tijd in te delen en alle verschillende taken te combineren. Zo ben ik druk met het leiden van een multicenter (13 deelnemende ziekenhuizen) onderzoek door heel Nederland naar de beste behandeling van Lisfranc breuken. Het is complex doordat ik de coördinerende factor ben en daarmee ook de contactpersoon voor alle chirurgen die hierbij betrokken zijn. Als basisarts en (ex)Topsporter heb ik uiteraard wel een ijzersterk doorzettingsvermogen. Opgeven was/is voor mij dus eigenlijk geen optie. Wat mij geholpen heeft om uiteindelijk alles goed te kunnen plannen is door voor mezelf prioriteiten te stellen: door middel van een aantal korte vragen aan mezelf te stellen.

De truc bestaat er uit dat je jezelf deze vraag vijf keer stelt en daarbij de klemtoon steeds op een ander woord legt. Beantwoord ik de eerste (of een volgende) vraag met ‘nee’, dan hoef ik de overige vragen niet meer te beantwoorden en kun je de klus naast je neerleggen of aan een ander overlaten.  😊

·         Moet ik dit nu doen? 

Is het een uit te voeren actie? Of is het informatie? Moet er überhaupt wat gedaan worden? Waarin ligt de oplossing, in het handelen of juist in het niets doen? Zo nee, dan hoef je de andere vragen ook niet meer te stellen. 

·         Moet ik dit nu doen? 

Ben ik de beste persoon om dit te doen? Kan iemand anders het misschien beter doen, omdat zij/hij meer tijd heeft of misschien juist meer kwaliteiten voor die specifieke klus? Kun ik de taak delegeren?

·         Moet ik dit nu doen? 

Is er misschien ook een andere oplossing mogelijk?

·         Moet ik dit nu doen?

Welke prioriteit heeft de taak dat het nu moet, wat zou er gebeuren als ik het later zou doen of misschien helemaal niet? Veel taken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Kan het een weekje wachten? 

·         Moet ik dit nu doen?

Hiermee bepaal ik de urgentie van de taak. Daarnaast zorgt natuurlijk de koffie van Cupplement ervoor dat ik deze doelen met volle focus kan afronden!