gft bak, compost koffiecups duurzaam biologisch afbreekbaar koffie capsules Nespresso
3 min Leestijd

GFT als duurzame energiebron en bruikbare compost

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Zoals je misschien weet kan je de gebruikte koffiecupjes van Cupplement  zo bij het Groente-Fruit- en Tuinafval gooien. Daardoor zijn deze biologisch afbreekbare cups minder schadelijk voor het milieu. Maar wat gebeurt er precies wanneer je de cupjes bij het afval gooit? En waarom is het gunstiger om je cupjes bij het gft te gooien in plaats van de standaard plastic cups weg te gooien? Wanneer het gft afval bij jou wordt opgehaald wordt dit afval door gemeente gerecycled tot gunstige producten: Compost en duurzame bio-gassen die bruikbaar zijn als energiebron. Gft dient dus als duurzame energiebron.

Compost

Tijdens het afbreken van het gft afval wordt een deel van het afval vergist. Het afval vormt zich tot biogas en de rest wordt verwerkt tot compost. Dit is het overgrote deel van het gft afval.

Compost is een mengsel van de overgebleven afvalresten die niet verwerkt zijn tot biogas. Door de vele organische stoffen die compost bevat is het makkelijker voor de grond om water en mineralen vast te houden. Het beschermt de grond en haar gewassen tegen bodemziekten, zorgt voor betere wortelgroei van de gewassen en het geeft de planten zelfs benodigde voedingsstoffen.

Door deze voordelen kan compost worden gebruikt voor de land- en tuinbouw, waar het zorgt voor een vruchtbaardere grond. Je helpt de boeren van ons land dus met het weggooien van de cups bij het gft in plaats van in de prullenbak!

Biogas

Ongeveer 1/3e deel van het gft afval wordt vergist en een deel hiervan wordt omgezet in biogas in zogeheten biogasinstallaties. Dit biogas bestaat met name uit de gassen CO en methaan. Het biogas kan worden gebruikt als duurzame energiebron voor vele huishoudens. Het is een goed alternatief voor de minder duurzame energiebron aardgas, dat erg lang de voornaamste energiebron was. Vanuit het biogas kan namelijk zogenaamd groengas gemaakt worden. Biogas is een hernieuwbare energiebron. Wanneer er energie wordt geput uit dit biogas komt er covrij. Echter, voor vorming van dit biogas was dezelfde hoeveelheid co2 nodig. Hierdoor is er geen extra co2 uitstoot. Dit maakt van biogas een duurzame energiebron, dat wordt gezien als een erg belangrijke energiebron voor de toekomst.

Broeikaseffect

Wanneer je het hebt over het broeikaseffect denk je natuurlijk snel aan vallende ijskappen door klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Dit is echter het ‘extra’ broeikas effect. Zonder broeikasgassen zou de warmte van de zon niet worden vastgehouden en zodoende zou leven op deze aarde niet mogelijk zijn. Broeikasgassen, of ook wel deze biogassen zijn dus essentieel voor ons bestaan. Natuurlijk is in de loop van de tijd ons energiegebruik zo erg toegenomen, dat de mensen teveel broeikasgassen produceerde, wat heeft geleid tot serieuze klimaatveranderingen. Door gebruik van biogas als energiebron vermijd je extra overbodige couitstoot en ga je de opwarming van de aarde tegen.

Conclusie

Door deze redenen is het verstandig om jouw gebruikte Cupplement cupjes weg te gooien bij het gft. Je helpt de boeren aan een succesvollere productie, en je draagt bij aan de ontwikkeling van duurzame energie. Als kers op de taart is het voor gemeenten goedkoper om gescheiden afval te composteren en vergisten. Het scheelt jou dus ook nog belastinggeld wanneer jij jouw cupje bij het gft deponeert!

Wil je meer weten over hoe je met Cupplement jezelf en de wereld kan helpen? Lees dan eens de volgende blogs! MCT olie , Koffie voor weerstand