dopamine
3 min Leestijd

Het effect van koffie op je brein, alles over cafeïne en dopamine

Team Cupplement
Team Cupplement
Delen via

Koffie is een product wat al honderden jaren wordt gedronken, voornamelijk om de cafeïne die je kan vinden in de koffie die een stimulerend effect geeft. Vanuit de natuur is cafeïne een stof die de plant kan verdedigen tegen bepaalde ziektes en parasieten. De aanvallers van de koffie plant worden op deze manier verlamt. Gelukkig heeft de cafeïne bij het drinken van een kop koffie een ander effect op de mens. Cafeïne heeft daarbij ook een positieve invloed op de dopamine levels in de hersenen. Wij zijn benieuwd naar de wetenschap achter cafeïne, en het effect op dopamine in ons lichaam. Ga lekker achterover zitten met een bakje koffie, en leer meer over dit onderwerp in deze blog.

 

Wat is cafeïne

Cafeïne is een stof wat bij veel mensen bekend is. Het is een stimulerende stof wat je kan vinden in bijvoorbeeld koffiebonen, en in lagere concentraties ook in thee. Door het maken van bijvoorbeeld koffie komt de cafeïne vrij. Voordat cafeïne wordt opgenomen in het lichaam, via de maag, kan er zo’n 45 minuten verstrekken voordat het volledig is opgenomen. De cafeïne waardes in het bloed pieken na zo’n 30-60 minuten. Bij het drinken van koffie met cafeïne wordt het lichaam en de hersenen gestimuleerd. De hersenen worden meer geactiveerd, en je krijgt meer energie.

 

Wat is dopamine

Dopamine is een lichaamseigen stof die er in de hersenen voor zorgt dat de zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Een boodschapper van de hersenen dus, genaamd neurotransmitter. Dopamine heeft onder andere te maken met genot, aandacht, stemming en motivatie. Al deze effecten gaan gepaard met het beloningssysteem van de hersenen. De effecten van dopamine worden door wetenschappers vaak geassocieerd met je motivatie. Dus een gezonde aanmaak van deze neurotransmitter maakt het makkelijker bepaalde doelen te behalen. De voorkeur gaat wel uit naar dingen die een directe beloning teweeg brengen voor de hersenen. Dopamine zorgt verder voor een vermindering van stress. Om je dopamine gehalte op een natuurlijke manier omhoog te brengen, kan je ook zorgen voor voldoende beweging, het hebben van een goede nachtrust of het hebben van seks. Ook zijn er supplementen op de markt en voedingsmiddelen die je dopamine gehalte kunnen verhogen.

 

Wat voor invloed heeft cafeïne op dopamine

Cafeïne heeft indirect een werking op dopamine. Zo als hiervoor besproken heeft cafeïne een stimulerend effect op bepaalde lichaamsfuncties. Het werkt op de hersenen en stimuleert het effect van het stresshormoon adrenaline. Het hormoon adrenaline, stimuleert weer de afgifte van dopamine in de hersenen. De werking van dopamine zorgt er uiteindelijk weer voor dat je je gelukkiger voelt. Nu weet je dus dat een kopje koffie voor meer zorgt dan alleen wat energie! Een bakje vol geluk, heerlijk.

 

Koppel die handen vast houdt en koffie drinkt

 

Teveel of te weinig cafeïne 

Te weinig cafeïne is verder geen probleem, het is geen lichaamseigen stof. Teveel cafeïne is daarentegen wel mogelijk. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een gezonde grens van 400 mg cafeïne gezet per dag. Een gemiddeld kopje koffie bevat tussen de 75-100 mg cafeïne, dan komt een gezonde dag totaal dus neer op gemiddeld 4 á 5 kopjes per dag. Gelukkig is het krijgen van een overdosis aan cafeïne bijna onmogelijk, omdat je dan 15 gram aan cafeïne binnen moet krijgen, dat komt neer op 150 bakjes koffie. Bij een teveel aan cafeïne kan je rusteloos, angstig of duizelig worden. Daarbij kan je last krijgen van hartkloppingen. Zorg daarom dat je per dag onder de 5 koppen koffie blijft.

 

Teveel of te weinig dopamine

Dopamine wordt in het lichaam zelf aangemaakt door het aminozuur tyrosine. Door het eten van bepaalde brain food, kan je de aanmaak van dopamine dus stimuleren in de hersenen. Het is dus aan te raden om veel te sporten en goed te eten voor hoge dopamine niveaus. Wanneer je een tekort aan dopamine in je hersenen hebt, heb je minder zin in bewegen, verlies je de zin in seks, heb je moeite met je motivatie en is de kans op een huilbrui groter. Een teveel aan dopamine is ook niet goed, dat kan er namelijk voor zorgen dat cognitieve functies worden verstoord, waardoor je gevoeligheid voor een psychose toeneemt.

Een laatste tip! Mediteren bevordert de productie van dopamine in de hersenen en vermindert stress. De vermindering van stress zorgt weer voor een toename van dopamine in je lichaam. Of neem een lekker bakje koffie, en misschien wel een met extra cafeïne, van Cupplement.

 

Banner aanmelden voor de nieuwsbrief