Is koffie gezond? de feiten op een rij chloreenzuur cafeïne ongezond waarom
2 min Leestijd

Is koffie gezond? De feiten op een rij

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via
Is koffie gezond voor je? Zit jij ook al een tijdje met de vraag in je hoofd en kom je bij het vragen aan anderen steeds op andere antwoorden? Om erachter te komen of koffie gezond is moeten we eerst weten waaruit het bestaat. Wij zijn voor jou de literatuur in gedoken en willen graag de ontdekkingen met jou delen. 
 

Vocht

Je had vast al begrepen dat koffie voor een gedeelte uit water bestaat, maar wist je ook al dat dit voor maar liefst 98,5% is. Geen vervelende ontdekking want vocht heeft vele vitale functies in het lichaam. 

Chlorogeenzuur

Hé, Huh wat is dat nu weer voor vreemd stofje. Ik hoor het je denken, tenminste dat is wat ik dacht toen ik het voor het eerst hoorde. Dit stofje is ook onderdeel van jouw kopje koffie. Het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Nutrition heeft alle onderzoeken naar dit stofje naast elkaar gelegd en wij vatten dit samen voor je in onderstaand overzicht. 

  1. Verminderde kans op diabetes
  2. Afname van kans op hart en vaatziekten
  3. Kleinere kans op obesitas
  4. Verminderde kans op kanker
  5. Afname van kans op leverziekten

Ondanks de vreemde en ingewikkelde naam is dit dus een heel positief bestandsdeel en zorgt veel gezondheidsvoordelen.

Cafeïne

Deze zal bekender in de oren klinken en wordt vaak in verband gebracht met negatieve gezondheidseffectenDe wetenschap is hier het nog niet helemaal over eens. Wel wordt het gelinkt aan een hoge bloeddruk. Aan de andere kant ervaren mensen wel vaak veel focus, concentratie en energie na het drinken van cafeïne. 

Overige stoffen

Verder bestaat koffie nog uit mineralen en koolwaterstof. Koolwaterstof wordt gelinkt aan enkele negatieve gezondheidseffecten. Deze gezondheidseffecten zijn niet aangetoond bij de minimale hoeveelheden die in koffie zitten. Mineralen daarentegen zorgen voor tal van functionele en belangrijke gezondheidsvoordelen.

Al met al kan geconcludeerd worden dat je verantwoord kan genieten van je kopje koffie iedere ochtend!