collageen koffie hoeveel collageen collageen koffie recepten waarom collageen gezondheid afvallen energie spieren sporten
4 min Leestijd

Koffie en collageen, goede combi of niet?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Een tijdje geleden ging het rumoer dat de hitte van de koffie de moleculen van de collageen kapot zou maken en dat je daarom koffie en collageen beter niet samen kan nemen. Is dit echt zo? Of zijn er juist voordelen wanneer je collageen mixt met koffie? En zo ja, hoe vaak en wanneer kan je het best collageen koffie drinken? En wat zijn de lekkerste collageen koffie recepten?

Maakt de koffie collageen kapot?

Toen ik las dat de hitte van koffie mogelijk collageen kapot zou maken ben ik hier ingedoken. Wat bleek is dat dit niet het geval is wanneer er hoge kwaliteit collageen peptiden worden gebruikt. Deze collageen peptiden van hoge kwaliteit blijven heel tot ongeveer 200 graden (een kop koffie is op zijn warmst 90 graden). Wanneer de hitte van de koffie collageen niet kapot maakt, zijn er misschien zelfs voordelen van collageen toevoegen aan de koffie?

De top 3 voordelen van het mixen van koffie en collageen

1. Spierherstel

Om te beginnen een onderzoek naar actieve mannen waarvan de helft zeven dagen achter elkaar collageen nam na hun work-out en de andere helft niet. De mannen die collageen namen hadden minder spierpijn na een work-out en de spieren herstelden sneller.

Koffie bleek hetzelfde effect te hebben. Wanneer koffie samen met koolhydraten na de work-out worden ingenomen, zorgt de cafeïne ervoor dat de glucose sneller via het bloed naar de spieren gaat. Dit zorgt ervoor dat je lichaam sneller kan herstellen.

Een kop koffie met collageen en een banaan na de work-out is dus ideaal voor je herstel.

2. Afvallen

Naast dat deze combi helpt voor spierherstel is het ook top wanneer je wil afvallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je collageen neemt je je 40% langer verzadigd en vol voelt dan wanneer je een andere eiwit neemt. Een ander onderzoek gaf ook aan dat mensen die collageen nemen minder eten op een dag.

Waarschijnlijk herken je ditzelfde ook bij een kop koffie. Dat je maag knort, maar wanneer je een kop koffie drinkt je voor een tijdje weer geen honger hebt. Daarnaast boost koffie ook je metabolisme, waardoor je lichaam meer calorieën gaat verbranden na het drinken van een kop koffie.

Wanneer je honger hebt, neem een kop collageen koffie.

3. Meer energie tijdens het sporten

Een onderzoek naar hardlopers vond dat wanneer ze collageen voor de work-out namen, ze meer uithoudingsvermogen hadden. Andere onderzoeken vonden dezelfde resultaten bij verschillende sporten en ook een positief effect van collageen op je energie en focus tijdens een werkdag.

Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft koffie door de cafeïne ook een positief effect op je energieniveau.

Neem dus voor het sporten een kop koffie met collageen.

Hoeveel collageen koffie’s per dag

Wij raden altijd aan om niet meer dan 3 koppen koffie per dag te nemen, vanwege de hoeveelheid cafeïne die erin zit. Wanneer je te veel cafeïne binnen krijgt kan dit zorgen voor hartproblemen, moeite met in slaap vallen, hoofdpijn en duizeligheid. Van de collageen heb je ook maar 5 tot 15 gram nodig per dag. Kijk dus of je 5 gram collageen kan toevoegen per kopje koffie en dit twee of driemaal daags te drinken.

Top 3 lekkere collageen koffie recepten

1. Bulletproof collageen koffie

Bulletproof koffie is een bekend concept in Amerika. Hier mixen ze bepaalde vetten door de koffie heen voor langdurige stabiele energie en om snel in een ketogene staat te komen.

Om deze gezonde en vullende collageen Bulletproof koffie te maken voeg 1 theelepel MCT olie C8 toe aan je koffie plus een schepje van ongeveer 5 gram aan collageen creamer. Schuim het op of roer hard met een lepeltje en geniet maar.

2. Collageen mokka

Ben je meer een zoetekauw. Dan is de collageen mokka iets voor jou. Voeg weer 5 gram collageen creamer toe aan de koffie. Voeg hier een scheutje melk of havermelk aan toe. Tot slot voeg er 1 theelepel cacao poeder aan toe en wanneer je echt wil genieten een klein beetje stevia of een andere organic sweetner. Roer of schuim het op en drinken maar.

3. Collageen pompoen latte

Ben je meer van de spicy koffietjes, net als ik? Dan deel ik hier tot slot mijn persoonlijke favoriete recept. Maak een kop koffie en voeg hieraan de volgende kruiden toe; kaneelgembernootmuskaat en kruidnagel. Test voor jezelf wat jouw favoriete combinatie is, hoe meer je erin doet hoe kruidiger het wordt. Voeg tot slot nog een schep van 5 gram een collageen creamer toe aan je kop koffie. Je kan deze combinatie mixen in de blender of gewoon roeren.

Loopt het speeksel je nu al in de mond en wil je graag een keer zo een heerlijke collageen koffie maken? Bestel dan nu de lekkerste collageen koffie creamer met €12 korting hier.