Koffie drinken tijdens het vasten
2 min leestijd

Koffie drinken tijdens het vasten

Stefan Wateler
Stefan Wateler
Delen via

De bedoeling van vasten is natuurlijk dat je een bepaalde tijd geen vast voedsel tot je neemt met als doel je lichaam en geest te reinigen. Koffie drinken tijdens het vasten kan dat proces verbeteren.

Voordeel van vasten

Wanneer je lichaam 12/13 uur niets heeft gegeten krijg je automatisch te maken met maximaal vetverbranding, verbeterde cognitieve functies, meer groeihormonen, een lage bloedsuiker, betere spiergroei en recycling van witte bloedcellen. De fase van je lichaam waarin je vet verbrand voor energie heet ketose. Wanneer je lichaam in ketose is kun je een aantal vloeistoffen drinken zonder je vast te breken. Het gaat er voornamelijk om dat je geen koolhydraten inneemt en dus geen suiker. Dit betekent dat fruitsappen niet effectief zijn om tijdens je vast te drinken. Zwarte koffie kun je juist wel drinken zonder je vast te verstoren

Dit klinkt voor vele als muziek in de oren maar er komt nog meer bij. Vanaf 20 uur vasten begint namelijk een proces genaamd Autophagy. Autophagy, ofwel zelfvertering, is een term dat simpelweg betekend dat er zwakke, zieke of gemuteerde cellen gebruikt worden om vet, zuurstof en water uit te halen. Wanneer deze cellen zijn afgebroken komt hier een gezonde en jonge cel voor in de plaats. Het is een natuurlijk proces dat volgens vele studies ziektes kan genezen en bij langdurig Intermittent Fasting of regelmatig prolonged fasting resulteert in een optimaal en gezond lichaam zonder zwakke cellen.

Wat gebeurt er in je lichaam?

In je lichaam zit een eiwit genaamd FoxO. FoxO helpt bij het tot stand komen van dit zelfverteringsproces. Dus waar we naar op zoek zijn tijdens het vasten is FoxO activatie. Door het vasten ervaart ons lichaam een soort stress. Een reactie op deze stress is het activeren van de sirtuïnes. Sirtuïnes zijn volgens onderzoekers een groep eiwitten die je metabolisme flink aanzwengelen. Ze helpen je om vet te verbranden en spierweefsel te behouden. De sirtuïnes in ons lichaam zijn als het ware serial entrepreneurs die overal in het lichaam kleine winkels openen die gaan draaien. Dit leidt tot de FoxO activatie waar we naar op zoek zijn tijdens het vasten.

Koffie tijdens het vasten

Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat ook cafeïne dezelfde FoxO stimuleert. Dit zou betekenen dat het drinken van koffie tijdens het vasten de gezondheidsvoordelen van het vasten versterkt. Koffie samen met vasten verlengt hierdoor de levensverwachting, zodat je langer de tijd hebt om je doelen te bereiken. Dus nog meer reden om koffie te drinken tijdens het vasten. Geniet ervan!