Koffie mythes cafeïne hersenfuncties meer energie insuline resistent koffie
3 min Leestijd

Koffie mythes

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Cafeïne is slecht voor je en van koffie droog je uit, dit noem ik koffie mythes. Er is veel te lezen over het effect van cafeïne op je lichaam. De meest bekende verhalen gaan over de nadelen van cafeïne op je gezondheid. Maar wat is daarover eigenlijk waar? In deze blog worden de vier bekendste koffie mythes besproken. Want koffie heeft veel meer voordelen dan je denkt.

Mythe 1: koffie zorgt voor uitdroging

Een tijdje geleden toonde een studie aan dat mensen die cafeïne tot zich namen 50% meer urine produceerden. Sommige mensen begonnen hierdoor na elk kopje koffie een enorme hoeveelheid water te drinken. Veel water drinken is natuurlijk altijd goed, maar cafeïne is niet het probleem. Het zit namelijk zo. Cafeïne zorgt voor meer bloedtoevoer naar de nieren, waardoor de nieren worden getriggerd om meer urine te produceren. Maar het kan nooit zorgen voor zóveel bloedtoevoer dat de nieren teveel urine gaan produceren en het voor uitdroging zorgt.

Een vervolgstudie heeft het effect van een lage (239 mg) en hoge (537 mg) inname van cafeïne met elkaar vergeleken. De hoge dosis cafeïne heeft voor een short-term uitdrogingseffect gezorgd. Het kan dus met een extreem hoge dosis cafeïne voor een korte periode voor uitdroging zorgen. De lage dosis cafeïne heeft geen effect gehad op uitdroging. Het was juist hydraterend. Koffie blijft namelijk nog steeds een liquide drank. Wat kunnen we hieruit concluderen? Cafeïne zorgt er wellicht voor dat de koffie die je gedronken hebt, het lichaam via de urine verlaat. Maar het zal geen ander vocht dwingen het lichaam te verlaten. De Energy/Foces blend bevat 80-90 mg cafeïne. Met 2 kopjes per dag zal er dus niks aan de hand zijn.

Mythe 2: cafeïne veroorzaakt insuline resistentie

Dit is deels waar, maar zeker zo slecht nog niet. Insuline zorgt voor de opname van glucose. Door het eten van koolhydraten komt er glucose in de bloedbaan terecht, waardoor de bloedglucose zal stijgen. Bij insuline resistentie kan de insuline het glucose niet opnemen in de cel. Dit betekent dat er glucose in de bloedbaan blijft en het bloedglucose zal stijgen. Wanneer je koffie drinkt, zal er een hele korte periode insuline resistentie optreden. Dit is met een goede reden. Cafeïne stimuleert namelijk de uiting van adrenaline. Adrenaline is nodig bij fight-or-flight situaties. Het is logisch dat de bloedglucose voor een korte periode iets omhoog gaat. Er wordt namelijk energie vrijgemaakt in het lichaam wanneer er adrenaline bij komt kijken. Je lichaam moet in paraatheid gesteld worden. Adrenaline zorgt er voor dat inspanningen minder zwaar aanvoelen. Maak je dus geen zorgen over de korte stijging van het bloedglucose.

Mythe 3: cafeïne verstoord de hersenfunctie

Dit is één van de grootste koffie mythes, want dit is juist het tegenovergestelde. Omdat cafeïne een stimulerend middel is, gaan mensen er ten onrechte van uit dat het negatieve effecten heeft op de hersenen. Deze stimulerende effecten geven namelijk juist positieve resultaten. Cafeïne doet energie op voor de hersenen. Hierdoor zullen er neurotransmitters gaan toenemen. Deze hebben we nodig voor het normaal laten functioneren van de hersenen. Als we meer neurotransmitters hebben, kunnen we onze hersenen meer gebruiken. Onderzoek van de VU toont aan dat cafeïne vermoeide hersencellen helpt om met elkaar te communiceren. Door cafeïne wordt er dus een groter deel van de hersenen geactiveerd.

Mythe 4: meer cafeïne = meer energie

Er bestaan verschillende soorten energiedrankjes met enorme hoeveelheden cafeïne. Mensen zouden er meer energie van moeten krijgen. Echter laten verschillende studies zien dat meer cafeïne dan aanbevolen, niet zorgt voor meer energie. De aanbevolen hoeveelheid per persoon is 3-6 mg per kg lichaamsgewicht. Als je meer dan deze aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgt, zullen er geen extra voordelen optreden. Cafeïne geeft jou niet letterlijk energie. Cafeïne zorgt voor een stimulatie naar het centrale zenuwstelsel voor meer output. Het geeft tot een zekere hoogte energie, maar je krijgt niet meer energie als je meer neemt dan de aanbevolen dosis.

Conclusie

Er kan geconcludeerd worden dat cafeïne, en dus koffie, wel degelijk invloed hebben op je gezondheid. De nadelige effecten komen gelukkig alleen voor bij de inname van een extreem hoge dosis cafeïne. Zorg ervoor dat je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid cafeïne binnenkrijgt om het optimale uit jezelf te halen. Met 2 kopjes Cupplement per dag moet dat zeker lukken!