Hoe reageer je op cafeïne? sensitiviteit tolerantie A1 A2A koffie
2 min leestijd

Hoe reageer je op cafeïne?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Mensen reageren heel verschillend op koffie en cafeïne. Sommige mensen kunnen 10 bakken koffie drinken zonder effect en andere beginnen al na één kop helemaal te springen en te dansen. Hoe reageer je op cafeïne?Waardoor komt dit? En wat zorgt ervoor dat het effect van cafeïne zo verschilt per persoon. Dit is van twee punten afhankelijk namelijk tolerantie en sensitiviteit.

In je brein heb je adenosine receptoren. Normaal koppelt adenosine zich aan deze receptoren en dit laat je moe voelen. Je hebt twee type van deze receptoren A1 en A2A. De ene speelt een belangrijke rol op cafeïne tolerantie en de andere op de sensitiviteit. 

Tolerantie

Heb je wel eens weken achter elkaar veel koffie gedronken? En met veel bedoel ik meer dan vijf koppen per dag? Wanneer je dat hebt gedaan heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat je na een tijdje meer nodig hebt om die energieboost te krijgen. Dit is omdat net als bij wiet en alcohol je ook tolerantie kan opbouwen voor cafeïne. Dit komt door de A1 adenosine receptoren. Wanneer je meer cafeïne drinkt zorgen deze receptoren ervoor dat er minder cafeïne zich aan de adenosine receptoren kunnen binden en meer van de cafeïne wordt afgekaatst. Hierdoor heb je dus meer koffie nodig voor hetzelfde effect. Maar naast deze tolerantie speelt cafeïne sensitiviteit ook een grote rol bij hoe je reageert op cafeïne en hoeveel je ervan nodig hebt om bijvoorbeeld extra energie te krijgen.

Sensitiviteit

De sensitiviteit heeft alles te maken met hoe je lever de cafeïne verteert. In een normaal of beter gezegd gemiddeld persoon wordt 95% van de cafeïne die binnen komt verteerd en omgezet in andere goedjes waar je lichaam iets aan heeft, de overige 5% gaat naar je brein toe. Hier komt die A2A receptor bij kijken. Namelijk normaal koppelt de adenosine zich aan deze receptoren en dit zorgt er dus voor dat je moe wordt. Maar wanneer je koffie drinkt koppelt cafeïne zich aan deze receptor en dit blokt het moeie gevoel.

Maar, wanneer je een rondje op Amsterdam centraal loopt weet je dit waarschijnlijk al, niet iedereen is normaal. Sommige mensen hebben een actievere of juist minder actieve A2A receptor en dit bepaalt dan ook je sensitiviteit. Ook dit zorgt er dus voor dat sommige een groter of kleiner effect voelen na een bak koffie, maar hier kan je niks aan doen, zo ben je namelijk geboren.

En nu komt dus het toffe, het antwoord op de vraag; Hoe reageer je op cafeïne? is dus van twee punten afhankelijk.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat nog meer van je cafeïne wordt verteerd door je lever waardoor minder dan 5% beschikbaar blijft voor je brein.