Een vitamine tekort symptomen vitamine D B12 tekort hoe merk je voeding
2 min Leestijd

Een vitamine tekort symptomen

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Een vitamine tekort, hoe komt dat? In de media wordt vaak gesproken over het uiterlijk. Dan zien mensen er te mager uit en dan weer te dik. Maar wanneer is iemand nou gezond? Zelfs als iemand er voor het oog ‘normaal’ uitziet, kan er nog steeds sprake zijn van ondervoeding. Dit heeft te maken met een vitamine tekort. Maar hoe zit dat nou?

Doof en blind door een vitamine tekort

Afgelopen september werd het volgende in de Britse media gepubliceerd: ‘Negentienjarige jongen doof en blind door junkfood’. De lengte en het gewicht van deze jongen was gemiddeld, en het BMI was normaal. Ook waren er geen andere kwalen en nam het lichaam de calorieën op zoals het moest. Deze jongen, Jake, had een eetstoornis ontwikkeld door een eenzijdig dieet. Hij at voornamelijk junkfood, zoals chips, friet, wit brood en worstjes. Hierdoor bouwde Jake een tekort op aan verschillende vitamines en mineralen, waardoor zijn zenuwstelsel werd aangetast en het uiteindelijk tot doof- en blindheid leidde. De oorzaak van deze aandoeningen wordt ook wel hidden hunger genoemd. 

Een tekort aan micronutriënten

Hidden hunger, het staat al in de titel, ook wel verborgen honger. Je krijgt bij hidden hunger genoeg calorieën binnen, maar te weinig micronutriënten. Onder de micronutriënten vallen vitamines, mineralen en spoorelementen. Dit brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Het gevaar van hidden hunger is dat het op het eerste oog niet opvalt. Bij een tekort aan calorieën of macronutriënten, ook wel eiwitten, koolhydraten en vetten, is het effect makkelijker te zien. In beide gevallen lijdt iemand aan ondervoeding. 

Vitamine tekort symptomen

Naast het aantasten van het zenuwstelsel, zoals bij Jake, zijn er nog meer aandoeningen die veroorzaakt worden door hidden hunger. Voorbeelden hiervan zijn het afnemen van de weerstand, minder energie hebben om te presteren en een verzwakking van intellectuele capaciteiten. Op jaarbasis sterven er 3,1 miljoen kinderen aan ondervoeding, waarvan 1,1 miljoen door hidden hunger. In de eerste 1000 dagen van het leven van een kind is de vitamine-inname erg belangrijk. De micronutriënten hebben deze eerste jaren grote invloed op de groei en ontwikkeling van de fysieke en cognitieve gesteldheid. Ook tijdens de zwangerschap kan een micronutriënten deficiëntie voor nadelige gevolgen voor het ongeboren kind zorgen, zoals cognitieve ontwikkelingsproblemen en een groeiachterstand van de organen. 

Haal het beste uit jezelf

Wereldwijd ervaren twee miljard mensen een vitamine tekort. Wetenschappers zijn hard bezig om dit probleem op te lossen. Zelf kan je ook nagaan of jij aan je behoeftes komt. Check voor jezelf de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van vitamines, mineralen en spoorelementen. Pas hierop eventueel je voeding of suppletie aan. Om uiteindelijk het beste uit jezelf te halen!