Vitamines in koffie, welke vitamines zitten er in koffie vitamine B complex B2 B5 B6 gezond
2 min Leestijd

Vitamines in koffie: deze vitamines zitten in je dagelijkse opkikker

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

vitamines in koffie, kopje koffie van bovenaf

Nederlanders zijn echte koffie drinkers. Koffie wordt na water het meest gedronken! Er wordt gemiddeld drie of vier koppen koffie per dag gedronken. Maar zijn er voordelen aan het drinken van koffie? Wat zit er in koffie? Dit heb je jezelf misschien wel al eens afgevraagd. Dat koffie een gezond product is kunnen we voorop stellen. Natuurlijk zit er cafeïne in, maar zoals je hier kan lezen is de juiste dosis aan cafeïne juist erg gezond voor je. Maar nog iets anders dat koffie gezond maakt zijn de vitamines die in koffie zitten. In deze blog behandelen we het onderwerp; welke vitamines zitten er in koffie. Dit zijn er een hele hoop dus laten we snel beginnen.

Vitamines in koffie, medicijnendoosje vol met pillen

Vitamine B5

Deze essentiële vitamine helpt je lichaam vet en eiwitten om te zetten in bruikbare energie. Dit zorgt er dus indirect voor dat jij die geweldige sportsessie of productieve dag neer kan zetten. Per kopje koffie krijg je ongeveer 6% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine binnen (ADH). De meeste Nederlanders krijgen voldoende van deze vitamine B binnen. Het zit namelijk naast koffie ook in brood, peulvruchten, melk, vlees en nog veel meer producten.

Vitamine B2

Deze vitamine die ook in koffie te vinden is (per kop koffie 11% ADH) heeft dezelfde functie als de vitamine B5. Ook zit het in dezelfde producten als vitamine B5. Het enige verschil is dat de kans dat je hier als Nederlander een tekort aan hebt een stuk groter is. In de beginfase van zo een tekort merk je kleine blaasjes in je mond en op je tong. Het kan ontstekingen in je neus veroorzaken en met een tekort zul je je moeier voelen dan normaal. Daarom hebben we deze vitamine ook extra aan Cupplement toegevoegd.

Vitamine B3

Naast dat vitamine B3 ook helpt bij het creëren van energie uit voedsel ondersteunt het ook het lichaam in het aanmaken van vetzuren. Het zit in dezelfde producten als bij B2 en B5. In een kop koffie zit 2% vitamine B3 van je ADH. De kans dat je hier een tekort aan hebt is ontzettend klein, maar dit is de enige vitamine B die schadelijk is wanneer je er te veel van binnen krijgt. Pas dus op met het supplementeren van B3.

Dit zijn de verschillende vitamines die er in koffie zitten. Naast deze vitamines zit er ook nog kalium en mangaan in koffie. Tot slot is koffie het meest gedronken westerse product met veel antioxidanten. Zelfs meer antioxidanten dan de meeste groente en fruitsoorten. Als je er dus te veel van drinkt is het schadelijk, maar wanneer je minder dan drie koppen per dag drinkt is het een van de gezondste drankjes die je kan drinken.

Wil je meer weten over vitamines en hoe de opname is in combinatie met koffie? Bekijk dan het onderstaand filmpje waarin dit wordt uitgelegd.

Banner aanmelden voor de nieuwsbrief