Nitro koffie, cold brew koffie, smaak nitro koffie, hoe maak je nitro koffie,
2 min Leestijd

Wat is nitro koffie?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nitro koffie is cold brew koffie waaraan stikstof (nitrogen) is toegevoegd. Hét nieuwe romige, zijdezachte en lichtzoete zusje van je standaard ijskoffie! Deze koffie trend is de laatste jaren in Amerika langzaamaan steeds groter geworden en begint nu ook over te waaien naar Europa.

Productie

De basis van nitro koffie is cold brew. Cold brewing is een speciale manier van koffie zetten. Waar normale koffie wordt gemaakt met heet water (wat voor ijskoffie daarna kan worden afgekoeld), wordt cold brew gezet met koud water (maximaal op kamertemperatuur). Het proces om cold brew koffie te zetten duurt wel langer: de koffie moet minimaal 12 uur trekken. Cold brew geeft een mildere, zoetere en minder zure smaak vergeleken met normale koffie. 

Om nitro koffie te maken wordt vervolgens stikstof onder druk aan de cold brew toegevoegd. Dit creëert een mooie schuimlaag op je koffie.

Smaak

Ten eerste is het mondgevoel van nitro koffie heel anders dan normale koffie. Er ligt een zijdezachte schuimlaag op de koffie, wat heel fijn wegdrinkt. In tegenstelling tot je misschien verwacht proef je niet echt prik in de koffie, stikstofgas geeft namelijk veel kleinere bubbels dan koolzuurgas. Wel is de koffie wat ‘dikker’ qua mondgevoel, dat komt door de stikstofbubbeltjes. Verder is nitro koffie minder zuur en wat zoeter vergeleken met normale koffie.

Kan je het zelf maken?

Normaal gesproken wordt nitro koffie uit de tap geschonken. Er wordt via de tap stikstof aan toegevoegd. Nu heb je thuis waarschijnlijk geen stikstofgas, en al helemaal geen tap. Kan je dan toch zelf nitro koffie maken? Nou, dit wordt waarschijnlijk heel lastig. Je hebt op zijn minst een manier nodig om de stikstof aan je koffie toe te voegen. Dit zou met de ‘nitro whip’ kunnen, een klein apparaat waarmee je stikstof in je koffie kan krijgen. Helaas moet je dit dan wel speciaal ervoor aanschaffen!

Wél kan je zelf thuis makkelijk cold brew maken. Doe gemalen koffie en koud water (verhouding ongeveer 200 gram op 1 liter) in een pot of kan, en roer dit goed door. Dek de koffie af en zet minimaal 12 uur in de koelkast. Filter daarna de koffie, en je hebt cold brew! Zo simpel kan het zijn.

Wil je meer lezen over koffie, leefstijl, en voeding? Zie hier onze andere blogs.