Het verschil tussen een Lungo en een Espresso koffie lekkerste doorlooptijd cafeïne maken brouwen bonen
2 min Leestijd

Het verschil tussen een Lungo en een Espresso koffie

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Een Lungo of een Espresso, waarschijnlijk heb je wel eens van beide soorten koffie gehoord. Maar weet je ook wat het verschil is? Dat je een kleiner kopje krijgt bij een espresso met minder koffie is algemeen bekend en dat een lungo vaak minder sterk is dan een espresso ook. Toch zijn er nog veel meer verschillen die wij in deze koffie blog gaan bespreken. 

Espresso

De espresso staat bekend om zijn sterke smaak en wordt in Italië gezien als een ‘normale’ koffie. Om een Espresso te bereiden wordt gebruik gemaakt van een fijne koffiemaling, een hoge druk en een doorlooptijd van ongeveer 25 tot 30 seconden. Er wordt voor het zetten van een espresso relatief weinig water gebruikt wat resulteert in de intense smaak die je van een espresso gewend bent. Door de hoge druk waarmee een espresso wordt gezet ontstaat het welbekende crema laagje op de koffie. 

Lungo

Lungo is italiaans voor ‘lang’ en deze koffiesoort heeft een langer extractieproces dan de espresso. Ook wordt er 2 keer zo veel water gebruikt om een lungo te zetten. Er wordt bij een Lungo dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt als een espresso, maar de maling is vaak een stuk grover om overextractie te voorkomen. Doordat het voor een langere tijd meer water door de koffiemaling loopt, belanden er meer smaakcomponenten in jouw koffie. Dit maakt een lungo koffie vaak bitterder dan een espresso. 

Zit er meer cafeïne in espresso? 

Nee, dit is een fabel. Doordat een lungo koffie een langere extractietijd heeft, neemt het water meer cafeïne op uit de koffiemaling. Hierdoor bevat een gemiddelde lungo meer cafeïne dan een espresso. 

Meer lezen?