7,5% van de Nederlanders heeft hier een tekort aan vitamine B12 tekort symptomen, oorzaken gevolgen foliumzuur vitamine B6
2 min Temps de lecture

7,5% van de Nederlanders heeft hier een tekort aan

Florian Fermin
Florian Fermin
Partager via

Last van moeheid? En misschien zelfs dat je snel duizelig wordt? Dit heeft vaak dezelfde oorzaak. Een oorzaak waar 7,5% van de Nederlanders last van hebben. Namelijk een vitamine B12 tekort. Vaak is het niet omdat je te weinig B12 binnen krijgt, maar omdat te weinig van deze B12 wordt opgenomen in je bloed. Dit komt in de meeste gevallen niet doordat er iets mis is met je lichaam, maar dat je vitamines of mineralen mist die cruciaal zijn voor de opname van B12. Hier wordt een lijstje gegeven van wat je het best samen kan nemen met B12 om zo voor eeuwig van het moeie en misschien zelfs duizelige gevoel af te komen.

Foliumzuur

Foliumzuur is wat Robin voor Batman is. Het beste maatje en ze zijn niks zonder elkaar. Wanneer je merkt dat je wel genoeg B12 inneemt maar je nog steeds moe voelt komt dit waarschijnlijk door een tekort aan foliumzuur, oftewel B11

Foliumzuur zit in donker groene groentes, als andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli, peulvruchten en in sommige fruitjes, als aardbeien en citrusvruchten. Tot slot zit het ook nog in echte volkoren producten. Vooral bij vrouwen die zwanger willen worden, wordt deze vitamine veel gesupplementeerd, maar dus ook bij mensen met een tekort aan B12. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongeveer 400 mg, wat erg hoog is voor een gemiddelde vitamine. En nu komt het gekke want ondanks dat foliumzuur en B12 de beste maatje zijn wordt het niet aangeraden om ze tegelijkertijd in te nemen, zeker niet als je ze supplementeert. In dit geval lijkt de combi meer op Batman en de Joker, stop ze niet in een kamer, want dan komt er maar eentje levend uit. Neem ze na elkaar om het optimale effect van beide te merken.

B6

Het volgende punt op de lijst is B6. Dit punt is vooral belangrijk wanneer je B12 en foliumzuur supplementeert. Want in dezelfde producten waar die vitamines zitten, zit dit goude goedje, B6, ook in. Als je dus te weinig van de producten binnen krijgt is het ook super belangrijk om B6 te supplementeren om zo de opname van B12 te helpen. Vitamine B6 is namelijk samen met vitamine B12 en foliumzuur noodzakelijk voor het normaliseren van het homocysteïnegehalte in het bloed. Wat op zijn beurt dan weer helpt bij het voorkomen van hart en vaatziekten.

Denk hier voortaan aan wanneer je B12 slikt. Anders is het ontzettend zonde want dan zal je B12 precies nul effect hebben. Wil je ook nog weten op welke tijd je vitamine B12 het best kan nemen? Veel leesplezier dan.

Produits populaires