Wat is collageen en wat doet het voor je lichaam? voeding supplementen leefstijl slaap collageen gewrichten botten spieren huid
4 min Leestijd

Wat is collageen en wat doet het voor je lichaam?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Mocht je nog niet zo veel weten van collageen, dan help ik je graag op weg. Misschien heb je wel eens gehoord over het jeugdigheidselixer, oftewel collageen. Maar wat is dit nou eigenlijk?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en het heeft voornamelijk een belangrijke rol voor de elasticiteit en stevigheid van onze huid. Het woord collageen komt van de Griekse woorden ‘Kolla = lijm’ en ‘Gen = produceren’ en zoals de naam dan misschien al doet vermoeden houden collagenen de huid als een soort lijm bij elkaar. Maar wat doet het nou precies en waar is het goed voor?

1. Huid elasticiteit

Collageen zorgt er zoals eerder gezegd voor dat de huid elastisch blijft. Deze elasticiteit zorgt er dan weer voor dat de huid strak en stralend is. Collageen is in de huid aanwezig in de middelste huidlaag, ook wel de dermis genoemd. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar deze aanmaak begint af te nemen vanaf je 25e levensjaar. Hierdoor zal de huid minder elastisch worden en beginnen er fijne lijntjes te ontstaan.

2. Nagels en haren

Collageen is een waar beauty eiwit. Het heeft namelijk niet alleen effect op de huid maar ook op je haar en nagels. Verschillende onderzoeken tonen aan dat collageen een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van haarzakjes. Het herstel van deze zakjes wordt ondersteund door de aanwezigheid van collageen. Een andere manier waarop collageen de haargroei ondersteunt is doordat collageen rijk is aan het aminozuur glycine. Dit aminozuur vormt de van bouwstenen voor gezond haar. Het zelfde geldt voor de nagels. De nagels groeien sneller bij een hoog gehalte aan collageen en ze zijn hierdoor minder broos.

3. Botten, gewrichten en spieren

Collagenen zorgen niet alleen voor een jeugdig uiterlijk, het zijn ook erg belangrijke eiwitten voor je botten, gewrichten en spieren. Omdat collageen het meest voorkomende eiwit is in het lichaam is het dus ook een belangrijk onderdeel voor de skeletspier. Minder aanmaak van collageen kan lijden tot verminderde aanmaak van kraakbeen wat weer effect heeft op de gewrichten. De gewrichten worden hierdoor kwetsbaarder en herstellen minder snel.

Tevens kan een verminderde aanmaak van collageen leiden tot een verminderde botdichtheid. Dit komt omdat er minder collageen beschikbaar is om als bindmiddel voor de botten te fungeren.

Hoe kom je aan extra collageen?

Hoewel we allemaal oud willen worden, houden we onze huid en ons lichaam het liefst zo lang mogelijk jong en sterk. Hiervoor is collageen dus een zeer belangrijke bouwstof. We kunnen helaas niet tegenhouden dat de collageen aanmaak op een gegeven moment begint af te nemen. Helaas ga je geen crème vinden waar dit op de ingrediëntenlijst staat. Dit is simpelweg omdat de onderdelen van collageen groter zijn dan de poriën die het op moeten nemen. Wel kan de inname van 15 gram collageen per dag kan de huidelasticiteit, hydratatie, botstructuur en spiermassa verbeteren en zorgen voor sterkere nagels en een betere haargroei. Maar hoe kom je nou aan extra collageen?

  • Slaap

De huid maakt nieuw collageen aan terwijl we slapen. In Cleveland is een onderzoek uitgevoerd naar het effect op de huid met langdurig slecht of kort slapen. Wat bleek? Mensen die langdurig te kort of slecht slapen, hebben meer kans op een versnelde huidveroudering.

  • Voeding

Gezond en gevarieerd eten is altijd belangrijk, en zo ook voor de aanmaak van collageen. Hiermee zorg je ervoor dat je huid van binnen uit optimaal kan functioneren. Voorbeelden van producten die de collageen in je lichaam een flinke boost geven zijn o.a. avocado, vis (omega-3 vetzuren), rode groenten en wortels. Je vindt collageen ook terug in andere producten, met name in producten die botten bevatten of hier een aftreksel van zijn. Denk aan langdurig getrokken bouillon van runderen, maar ook aan vis in blik waar zich nog kleine graatjes in bevinden zoals makreel of sardines.  Het nadeel van collageen uit voeding halen is dat het voedingsmiddel eerst door het lichaam moet worden afgebroken om het collageen beschikbaar te maken. Bovendien bestaat ons huidige voedingspatroon uit minder bronnen van collageen dan vroeger en is het dus een uitdaging om op deze manier aan voldoende van dit eiwit te komen.

  • Supplementen

Zoals hierboven genoemd kan ons lichaam collageen uit voeding moeilijk beschikbaar maken. Daarom is het belangrijk om te werken met supplementen. Collageensupplementen kunnen werken door jouw lichaam te stimuleren zelf collageen aan te maken. Bovendien kunnen deze supplementen de aanmaak van andere eiwitten bevorderen die helpen bij de opbouw van je huid, waaronder elastine en fibrilline. Suppletie is te vinden in de vorm van poeder en tabletten. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een poeder. De eiwitten in collageenpoeder zijn al afgebroken (gehydrolyseerd) tot kleinere stukjes collageen. Dit betekent dat het lichaam het makkelijker op kan nemen. Let erop of het collageenpoeder gehydrolyseerd is. Een collageen hydrolysaat betekent kort gezegd dan de eiwitmoleculen zo klein zijn gemaakt dat ze makkelijker door het lichaam worden opgenomen. Grotere moleculen komen de opneembaarheid niet ten goede.

Collagen creamer van Cupplement

Aankomende week lanceert Cupplement een nieuw product in het assortiment. Een Collagen creamer in de smaak vanille.

De collageen creamer van Cupplement is een goede manier om je kop koffie net wat smaakvoller en romiger te maken en tevens bij te dragen aan jouw gezondheid. Met 5 gram collageenproteïne per portie draagt het product bij aan gezond haar, huid, nagels, sterkere botten en gewrichten. Het product geeft een ware boost en een romige smaak aan jouw kop koffie. 

Heb je nog vragen over collageen als supplement? Aarzel niet en neem contact met ons op!