wat is cold brew koffie wat zijn de gezondheidsvoordelen hoe maken brew cold
3 min Leestijd

De gezondheidsvoordelen van cold brew koffie

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Koude koffie? Het zal misschien niet het eerste drankje zijn waar je aan denkt als je in de zomer buiten in de zon zit. Toch zijn er veel koude koffie dranken die bijzonder lekker zijn. De meest bekende is misschien wel de ijskoffie. De schappen liggen er vol mee en de markt van de ijskoffie blijft ook maar groeien. IJskoffies bestaan alleen voor het grootste gedeelte uit zuivel waardoor er nog maar weinig koffie overblijft. Het alternatief? Cold Brew koffie!

Wat is cold brew koffie? 

Cold brew koffie, zoals de naam mogelijk al doet vermoeden, onderscheidt zich van andere koffiedranken door de manier waarop de koffie wordt gezet. Bij een traditionele koffie wordt er gebruik gemaakt van extractie met heet water (denk aan een filter of Nespresso apparaat) en bij ijskoffie wordt er vaak een oploskoffie variant gebruikt. Cold Brew wordt gemaakt met koud water en een langzaam extractie proces. 

Hoe maak je cold brew koffie? 

De gemalen koffie wordt gemengd met koud water en dit laat men dan vaak 12-24 uur staan. Doordat je dit lang laat staan krijg je een erg sterk koffiemengsel. Door dit koffiemengsel te filteren houd je als het ware een erg sterke koude koffie over. Dit sterke koffie mengsel wordt dan vaak nog verdund met water om hem op de juiste smaak te krijgen. Het resultaat? Een heerlijke milde en licht-zoete koffie drank! 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Cold Brew? 

Door de manier waarop Cold Brew wordt gemaakt heeft het eindproduct andere eigenschappen dan normale koffie. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet: 

1) Goed voor je focus

Cold brew wordt vaak gemaakt met een hogere concentratie koffie (minder water ten opzichte van de koffiemaling zelf) waardoor het cafeïnegehalte in cold brew vaak hoger is dan bij een normale kop koffie. Daarnaast wordt cold brew vaak in een grotere hoeveelheid geserveerd dan een bijvoorbeeld een espresso. Zo krijg per consumptie al snel meer cafeïne binnen dan bij een normale kop koffie. Dit cafeine gehalte heeft volgens verschillende onderzoeken een positief effect op je brein en hellpt je om beter te focussen.  (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x

2) Beter voor je maag

Doordat Cold Brew met koud water wordt bereid in plaats van heet water komen er minder vetten en zuren vrij uit de koffiemaling. Vetten en zuren kunnen een negatief effect hebben op je maag waardoor Cold Brew beter op je maag kan vallen. Zeker als je vaker last hebt van je maag na het drinken van koffie is een Cold Brew zeker het proberen waard! 

3) Meer antioxidanten 

Er zijn veel blogs die beweren dat cold brew ook meer antioxidanten bevat. Toch blijkt uit een recent onderzoek (https://phys.org/news/2020-04-chemistry-difference-cold-hot-brew-coffee.html) dat dit voornamelijk te maken heeft met de branding van de koffie en niet zozeer het proces waarop de koffie wordt gezet. Zo zou een cold brew gemaakt met dark roast koffie net wat minder antioxidanten bevatten dan een cold brew gemaakt van medium roast of nog lichter. De bewering dat cold brew dus automatisch meer antioxidanten bevat lijkt daarmee dus niet helemaal juist. 

Conclusie

Op zoek naar een lekker fris alternatief voor je dagelijkse kop koffie? Dan is Cold Brew zeker het proberen waard. Daarnaast heb je ook nog grote kans dat deze koffiedrank beter op je maag valt en is het cafeïnegehalte vaak ook nog eens hoger. Of er daadwerkelijk meer antioxidanten in een cold brew zitten zoals veel mensen beweren valt te betwisten. Vergelijk het met een gezond alternatief voor de energiedranken vol suikers. Maar dan een stuk lekkerder!