supplementen vitamines pillen in de zomer welke tekort vitamine C, vitamine D magnesium
5 min Leestijd

Wat zijn de belangrijkste supplementen om te nemen in de zomermaanden?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

De meeste mensen slikken alleen extra supplementen in de wintermaanden (oftewel de r-in-de-maand-maanden). Maar wist je dat extra supplementen slikken in de zomer ook erg belangrijk is? Het is namelijk niet zo dat je in de wintermaanden meer voedingsstoffen nodig hebt dan in de zomermaanden. De enige vitamine die je meer aanmaakt in de zomer dan in de winter is Vitamine D, doordat je je lichaam meer blootstelt aan de zon. Maar alle andere voedingsstoffen heeft je lichaam gedurende de rest van het jaar net zo hard nodig als in de zogeheten r-in-de-maand-maanden.

 
Maar wat zijn dan de belangrijkste supplementen voor tijdens de zomer? De drie belangrijkste zal ik in deze blog verder uitlichten.
 
 
 

Magnesium

 
Magnesium is een van de belangrijkste mineralen. Het speelt in een rol in meer dan 350 lichaamsprocessen! Hierdoor is magnesium onder andere belangrijk bij
 
  • De vorming van bot en spieren en het behoud van een sterk gebit
  • De overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen
  • Hart- en bloedvaten
  • De energieproductie van je lichaamscellen. Magnesium helpt namelijk bij het vrijmaken van energie uit voeding en is daardoor goed bij vermoeidheid en moeheid.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 350 mg voor een volwassen man en 300 mg voor een volwassen vrouw. Gedurende sommige situaties kan echter de dagelijkse behoefte hoger liggen. Dit is zoal het geval bij een zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding of na een flinke sessie sporten.
 
 
 

Waar zit magnesium in?

Magnesium zit vooral in volkoren graanproducten, groene groenten, noten en melkproducten. Groene groenten hebben hun groene kleur te danken aan een stofje genaamd chlorofyl, de kern van chlorofyl bestaat uit een magnesiumatoom. Daarom geldt ook wel de regel: hoe groener de groente, des te meer magnesium erin zit. Helaas geldt door de opwarming van de bodem door landbouw en kunstmest dat er steeds minder magnesium in voeding te vinden is. Hierdoor hebben veel mensen last van een magnesiumtekort.
 
 
 

Magnesiumtekort

Een magnesium tekort is moeilijk vast te stellen. Dit komt omdat bij een onderzoek door een arts je bloed wordt onderzocht, terwijl slechts 1% van de hoeveelheid magnesium in je lichaam in bloed zit. Een magnesiumtekort zou je onder andere kunnen merken aan de volgende dingen:
 
  • Vermoeidheid, minder energie en een verslechterde weerstand.
Zoals al eerder genoemd helpt magnesium bij het vrijmaken van energie uit voeding. Wanneer je dus een magnesiumtekort hebt wordt er minder energie vrijgemaakt uit voeding, waardoor je dus minder energie hebt. Hierdoor ben je sneller moe, en ben je gevoeliger voor stress. Van stress is ook wel bekend dat wanneer je meer stress ervaart, je weerstand verslechterd.
  • Spierkrampen.
Calcium en Magnesium zorgen er samen voor dat je spieren goed werken. Het zijn eigenlijk elkaar tegenpolen. Calcium zorgt voor het aanspannen van spieren terwijl magnesium juist zorgt voor de ontspanning van je spieren. Daardoor is het belangrijk om de juiste verhouding calcium en magnesium binnen te krijgen. Wanneer je namelijk te weinig magnesium binnenkrijgt, zullen je spieren moeilijker ontspannen waardoor je spierkrampen krijgt.
 
 

Vitamine C

In de zomer zit je natuurlijk graag in de zon om een lekker zomers tintje te krijgen. Maar zoals veel mensen al weten heeft dit ook negatieve effecten op je huid. Hierdoor moet je natuurlijk extra goed voor je huid zorgen tijdens de zomer, zodat je ook verantwoord kan genieten van de zonnestralen. Dit doe je bijvoorbeeld door veel zonnebrand op te smeren, maar ook vitamine C helpt hierbij! Vitamine C is namelijk belangrijk bij het vormen van collageen, wat helpt om de huid van binnenuit te versterken. Daarbij werkt het ook als antioxidant. Deze antioxidanten helpen je cellen te beschermen tegen schade die ze oplopen door uv-straling.
 
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 75 mg. Wanneer je zwanger of borstvoeding geeft ligt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hoger. Namelijk 85 mg vitamine C per dag wanneer je zwanger bent en 100 mg vitamine C per dag wanneer je borstvoeding geeft.
 
 

Waar zit vitamine C in?

 
Vitamine C zit voornamelijk in groente en fruit. Veel mensen denk dat ik in sinaasappels de meeste vitamine C is, maar eigenlijk zit de meeste vitamine C in rode paprika’s! Als je naar fruit gaat kijken kun je het beste zwarte bessen, kiwi’s en aardbeien eten. Als je naar groenten gaat kijken kun je dus het beste rode paprika’s eten, of spruitjes en boerenkool.
 
 

Vitamine C tekort

 
Een vitamine C tekort komt in Nederland bijna niet voor. Zolang je genoeg groenten en fruit eet, zul je waarschijnlijk genoeg vitamine C binnenkrijgen. Een tekort aan vitamine C kun je herkennen aan de volgende symptomen:
 
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Lage weerstand
  • Slechte wondgenezing en blauwe plekken die langer zichtbaar blijven
  • Gewrichtspijn
 

Vitamine D

Je zult misschien wel denken dat je Vitamine D alleen nodig hebt in de winter. In de zomer maakt je lichaam toch immers genoeg vitamine D binnen doordat je in de zon zit?
 
Het is inderdaad zo dat je huid vitamine D aanmaakt wanneer de zonkracht 4 of hoger is. Maar in Nederland wordt deze zonkracht vaak alleen maar gehaald tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags. En laat dit nou precies het moment zijn waarop het afgeraden wordt om de zon in te gaan omdat in dit tijdslot de kans op verbranden ook het grootst is. Als je dit advies aanhoudt, en dus in de zomer vaak alleen buiten deze tijd in e zon zit, is de kans dus groot dat je huid alsnog niet genoeg vitamine D aanmaakt. Al helemaal niet wanneer je je dan ook nog gaat insmeren met factor 50, wat dan wel weer aan te raden valt om te zorgen dat je niet verbrandt natuurlijk.
 
Maar waarvoor is vitamine D nu eigenlijk belangrijk? Vitamine D is belangrijk voor de volgende dingen:
 
  • Sterke botten en gebit.
Dit komt doordat vitamine D ervoor zorgt dat kalk en fosfaat via de darm worden opgenomen in het bloed en vanuit het bloed terechtkomen in de botten. En uw botten bestaan dan weer uit kalk en fosfaat.
  • Een goede spierfunctie
  • De weerstand
  • De werking van de nieren en bijschildklier
Voor vitamine D geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram. Voor mensen boven de 70 wordt aangeraden om 20 microgram per dag binnen te krijgen.
 
 

Waar zit vitamine D in?

De meeste vitamine D vind je in vette vis zoals regenboogforel, zalm en makreel. Ook in vlees, eieren en roomboter zit vitamine D. Daarnaast wordt er in Nederland aan margarines en halvarines vaak vitamine D toegevoegd. Mocht je dus vegan zijn, dan is het altijd verstandig om vitamine D als supplement te nemen.
 
 

Vitamine D tekort

Een vitamine D tekort zul je niet meteen merken. Bij veel mensen wordt het pas na jaren zichtbaar. Een vitamine D tekort zult je voornamelijk merken aan de volgende problemen:
 
  • Problemen met tanden of botten
  • Spierkrampen
  • Spierzwakte
Het is dus net zo belangrijk om supplementen in te nemen gedurende de zomermaanden dan dat het is gedurende de wintermaanden. Zorg er daarom voor dat je niet alleen gedurende de winter goed voor jezelf zorgt, maar ook in de zomer! Dit kun je dus doen door verschillende supplementen te nemen in tabletvorm of capsules, maar kijk ook eens naar onze Immunity Blend. Zo krijg je verschillende supplementen binnen door het drinken van een kopje koffie!