koffie, cafeïne
2 min Leestijd

Cafeïne droogt uit?! Feit of fabel?

Team Cupplement
Team Cupplement
Delen via

Feiten en weetjes over cafeïne 

Het is belangrijk om het goed uit te leggen want nee cafeïne droogt niet uit in de hoeveelheden die een mens binnen kan krijgen, de stof cafeïne droogt pas uit in hoeveelheden die voor een mens al lang dodelijk zijn. Maar.... Cafeïne zorgt er wel voor dat vocht sneller je lichaam verlaat doordat het je nieren in werking zet(1)

Hoeveel koppen koffie mag ik op een dag? 

Hoe gevoelig iemand is voor de cafeïne in koffie verschilt per persoon, maar gezonde volwassenen kunnen gemiddeld ongeveer 400 milligram cafeïne per dag binnenkrijgen zonder dat dit problemen geeft. Dat komt neer op ten hoogste ongeveer 6 kopjes koffie. Als je te veel koffie of energiedranken drinkt, kun je klachten krijgen als hoofdpijn, slaapproblemen, angstgevoelens of rusteloosheid. 

Een ander grappig feitje over cafeïne is dat in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt bevat koffie met ene lichte branding meer cafeïne dan donker gebrande koffie. De reden is dat er meer cafeïne uit de boon wordt gebrand naarmate de koffie langer geroosterd wordt. Het werkt bijna hetzelfde als koken met wijn of alcohol. (2)

Veroorzaakt koffie problemen in de spijsvertering? 

Zodra er vocht of voedsel in je maag komt, worden er spijsverteringssappen aangemaakt. Ook als dit koffie is. Uit onderzoek blijkt dat koffie de productie van gastrine stimuleert. Dit is een hormoon dat de productie van maagzuur verhoogt. Dat maagzuur is nodig om het voedsel in je maag beter te verteren. In die zin helpt koffie dus de vertering in je maag op gang te brengen. 

Maar hoe zit dat dan met klachten als brandend maagzuur? Dat is niet het directe gevolg van koffie. Zuurbranden treedt op als de zure maaginhoud wat terugvloeit naar de slokdarm doordat de afsluiting tussen de maag en slokdarm niet (meer) helemaal optimaal is. Het ontbreken van de goede afsluiting is de oorzaak. Heb je hier last van, dan kan koffie wel voor klachten zorgen. Net zoals pittig gekruid eten, bier, wijn en koolzuurhoudende dranken. Overgewicht kan zuurbranden ook in de hand werken. 

Vroeger werd wel gedacht dat je van koffie een maagzweer kan krijgen. Ook niet waar, want maagzweren worden veroorzaakt door bacteriële infecties en niet door het drinken van koffie. Wel kan het zo zijn dat koffie niet goed bevalt als je een maagzweer hebt (3). Opvallend is trouwens een uitkomst van internationaal onderzoek dat de maagzuurproductie minder is na het drinken koffie van donkergebrande bonen; de zogeheten dark roasts (pittige koffie). Hierbij blijkt de gastrine-productie lager en wordt er dus minder tot de productie van maagzuur aangezet dan bij de minder gebrande koffiesoorten.(4)

Planten gebruiken cafeïne als verdedigingsmechanisme 

Een leuk feitje: planten gebruiken cafeïne als verdedigingsmechanisme. Cafeïne verlamt bepaalde insecten die de plant proberen te eten. Verder voorkomt de cafeïne in afgevallen bladeren dat er te veel andere planten rond de plant kunnen groeien. Daarnaast heeft cafeïne een functie als feromoon: de plant lokt op deze wijze bijen, waardoor de bestuiving toeneemt.(5)



1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx!important

2. https://www.vivakoffie.nl/top-10-interessante-koffie-weetjes/ 

3. https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/wat-is-een-maagzweer 

4. https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/koffie-ondersteunt-je-spijsvertering

5. https://www.fit.nl/cafeine