carb cycling wat is het hoe doe je het weekplan recepten weekrecepten  menu
4 min Leestijd

Carb cycling

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wat is carb cycling?

Carb cycling is een voedingsstrategie waarbij je de hoeveelheid koolhydraten dagelijks of wekelijks varieert. Denk hierbij niet aan een dieetstrategie maar een los concept. Doordat je een paar dagen weinig tot geen koolhydraten eet, gaat je lichaam sneller vet verbranden. Maar dan ook, als je tijdens het afvallen ineens veel koolhydraten toevoegt, zal je zien dat je anabole reactie krijgt. Hierdoor krijg je de kans om snel spieren op te bouwen en spieren te behouden. Maar bij beide scenario’s zal je spieren behouden. Ook zal het zijn dat je na een bepaalde tijd als je weinig koolhydraten in je hebt dat je schildklierhormoonspiegels kunnen verlagen. Dit zal gaan leiden tot een verhogen in je metabolisme. Hierdoor kan je meer vet verbranden.

Naast al dit is het zo dat als je een paar dagen weinig koolhydraten eet, de hoeveelheid glycogeen wat in je spieren zit vermindert. Hierdoor zullen je spieren de koolhydraten opnemen als een spons. Dit zal ervoor zorgen dat je spieren als het ware groter zullen worden.

De hoeveelheid qua wat je inneemt in koolhydraten zal verschillen per persoon. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat carb cylcling meer een richtlijn is. Het hangt namelijk allemaal af van je lichaamsgewicht en lengte. Je kan hier allemaal opzoeken hoe het precies in elkaar zit wat je allemaal moet nemen en wat verstandig is voor jou.

Voor de mensen die de keto dieet doen, zal dit allemaal wel iets bekender klinken. Het lijkt namelijk heel misschien een beetje hetzelfde. Maar toch is er wel degelijk een flink verschil. Bij keto dieet eet je gewoon zo weinig mogelijk koolhydraten en bij dit dieet is het afwisselend.

Hoe werkt Carb Cycling?

Carb cycling werkt als het volgt; je eet op verschillende dagen een verschillend hoeveelheid koolhydraten. Je hebt low-carb dagen, medium-carb dagen en high-carb dagen. Op low-carb dagen eet je maaltijden met weinig koolhydraten, op high-carb dagen eet je maaltijden met veel koolhydraten. En dan op medium-carb dagen eet je er tussen in. Ook zijn er een aantal regels die je alle dagen moet aanhouden. Je eet niet meer of minder dan 5 maaltijden per dag. De eerste maaltijd (ontbijt) bestaat uit eiwitten, waardevolle vetten en koolhydraten. Je moet in het eerste uur dat je wakker bent ontbijten. Je tussendoortjes zijn gebaseerd op je dagschema. Het is belangrijk dat je avondeten een laag koolhydraten maaltijd is. ALTIJD!

Carb cycling weekmenu

Het schema waar jij je aanhoud bij het carb cyclen ligt volledig aan jezelf. Alle schema’s die je online vindt zijn richtlijnen. Toch heb ik hier een voorbeeld van een schema voor beginners om te laten zien hoe het er ongeveer uit gaat zien.

Maandag – low-carb

Dinsdag – high-carb

Woensdag – low-carb

Donderdag – high-carb

Vrijdag –  low-carb

Zaterdag – High-carb

Zondag  – High-carb

Zoals je ziet hoeven er niet altijd medium-carb dagen in the zitten.

Hoe gebruik je vitamines bij Carb Cycling?

Vitamines zijn natuurlijk erg belangrijk voor je lichaam en gezondheid. Als je aan het carb cyclen ben dan zijn supplementen natuurlijk altijd handig. Hier zijn een aantal supplementen die dus handig zijn tijdens het carb cyclen.

  • Pea protein issolate
  • Apple cider vinegar
  • Glucose disposal agents
  • Digestive enzymes
  • Acetyl l carnite
  • Supergreens

Pea protein issolate is een supplement die alle 9 aminozuren bevat die je lichaam niet zelf aanmaakt. Het heeft dus ook een hoog gehalte van protaïnes. Ook is deze supplement rijk in ijzer, helpt met spier opbouw en houd je lichaam vol.

Apple cider vinegar is gefermenteerde appel suiker. Hoe ACV wordt gemaakt lijkt heel erg op hoe alcohol ook wordt gemaakt. Apple cider vinegar is erg goed voor je tijdens het carb cyclen. Dit is omdat het goed je bloedspiegel reguleert en laag houdt. Dit is handig omdat vaak tijdens carb cyclen je bloedspiegel stijgt.

Glucose Disposal agents zijn supplementen die goed zijn voor vooral je spieren. GDA zal je lichaam gaan helpen met sporten. GDA zijn perfect voor de High carb dagen. Dat komt omdat je dan het de perfecte brandstof voor je is.

Digestive Enzymes is een supplement die je lichaam helpt je voeding in kleinere stukjes te zetten die makkelijker te verteren zijn. Het is erg verstandig om de digestive enzymes in te nemen als je veel protaïnes neemt.

Acetyl-l-carnite is aminozuur dat je eigen lichaam uit zichzelf al aanmaakt. De werkzaamheid dat dit heeft is erg breed en zal helpen met je metabolisme en je hersenen. Als je deze supplement neemt dan zal je je lichaam helpen met het produceren van energie. Ook zal je je erg goed voelen hierdoor.

Super Greens zijn supplementen die je veel in groentes ziet zitten. Veel mensen eten lang niet zoveel groenten als dat ze zouden moeten. En deze supplement zullen helpen daarmee. Een portie is genoeg voor de hele dag en dan heb je gelijk al je nodige vitamines in je. Ook vindt je veel vitamines in onze eigen Cupplement Koffie!

Ik hoop dat jullie veel gaan hebben aan mijn onderzoek naar carb cycling en veel succes!