Creatine monohydraat wat is het hoe werkt het bijwerkingen feiten en fabels creatine
2 min Leestijd

5 Feiten en fabels over Creatine monohydraat

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Creatine helpt krachtsporters beter te presteren

Feit, Je lichaam maakt creatine aan om het te kunnen gebruiken als energie. Alleen deze hoeveelheid is zelden optimaal. De hoeveelheden in voeding zijn ook niet voldoende om dit tot het maximale te brengen. Bij suppletie is deze voorraad wel optimaal. Het is het eerste energiesysteem dat je lichaam aanspreekt. Na 30 seconden zal je lichaam overgaan op andere energiesystemen. Het gaat je dus met name helpen om bijvoorbeeld die nieuwe pr op de bench press, squat of deadlift voor elkaar te boksen. 

Krachtsporter

Creatine is schadelijk

Fabel,  Dit klopt gelukkig niet. Creatine is een lichaamseigen stof. Dit houdt in dat je lichaam de stof al aanmaakt. Wat voor reden zou je lichaam hebben om een stof aan te maken die slecht voor hem is? Precies, geen enkele reden. Maak je dus niet druk hierover. Ook bevatten producten als vlees en vis in kleine hoeveelheden creatine.  

Creatine zorgt voor meer volume in de spieren

Feit, Creatine trekt vocht aan. De meeste gebruikers komen na verloop van tijd ongeveer 1 tot 2 kilo aan na gebruik van creatine. Dit is geen directe spiermassa maar vocht dat wordt aangetrokken in de spieren. Je zult groter ogen en dus nog minder goed te onderscheiden zijn van Arnold Schwarzenegger. 

Muscle

Creatine werkt bij iedereen

Fabel, Helaas is dit niet waar. Bij ongeveer 30% van de gebruikers heeft creatine geen aantoonbaar effect. Dit heeft met name te maken met de hoeveelheid creatine die zich al in je lichaam bevindt en uit welke type spiervezels jouw spieren zijn opgebouwd. 

Creatine werkt direct optimaal

Fabel, je lichaam heeft een zogenoemde laadfase nodig. Hierin kan het de voorraad creatine opbouwen en is de werking optimaal. De opbouw kan via een snelle methode waarbij je 5 dagen iedere dag 20 tot 25 gram neemt of via de langzame methode waarbij je 28 dagen iedere dag 3 gram inneemt. Na deze laadfase is het voldoende om iedere dag 2 tot 3 gram te nemen voor de optimale prestatie.  

Creatine powder

Interesse gewekt? lees ook onze andere blogs over De slechtste supplementenSupplementen in de zomermaanden of over Supplementen die meer energie geven