E-nummers koffie sulfietovergevoeligheid PKU additieven kunstmatig natuurlijk
3 min Leestijd

Wat zijn E-nummers?

Team Cupplement
Team Cupplement
Delen via

Er wordt in de laatste jaren steeds vaker over E-nummers gesproken in de media. Misschien heb je er al eens van gehoord en misschien probeer je ze zelfs te ontwijken in je voedingspatroon. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Wat zijn E-nummers nu eigenlijk en waar zijn ze goed, of slecht voor? Wij leggen het je in deze blog allemaal uit.

 

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn additieven die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen. Ze verbeteren of behouden bepaalde eigenschappen van deze voedingsmiddelen, bijvoorbeeld uiterlijk, kwaliteit, en houdbaarheid. E-nummers kunnen een kunstmatige, maar ook een natuurlijke oorsprong hebben. In een tomaat zitten bijvoorbeeld al zo’n 10 tot 15 E-nummers, waaronder vitamine C (E330) en melkzuur (E270). Andere voorbeelden van natuurlijke E-nummers zijn zuurstof (E948) en glutamine (E620), een stofje wat van nature in je spieren voorkomt.

De 6 bekendste E-nummers1:

  • E951 Aspartaam (zoetstof)
  • E621 Mononatriumglutamaat (smaakversterker)
  • E220-E228 Sulfiet (natuurlijk conserveermiddel) 
  • E965 Maltitol (synthetische zoetstof)
  • E120 Karmijn/cochenille (rode kleurstof)
  • E960 Stevia/Steviolglycosiden (natuurlijke zoetstof)

 

Zijn E-nummers slecht voor je?

E-nummers worden goed onderzocht voordat ze worden goedgekeurd. Om te checken of E-nummers veilig kunnen worden gebruikt, worden ze beoordeeld door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Er staat zelfs in de wet in welke producten een E-nummer gebruikt mag worden en hoeveel er dan maximaal aan dat product mag worden toegevoegd. Bij het testen wordt goed gelet op de eventuele schadelijkheid van E-nummers. Van elk E-nummer is een hoeveelheid voor inname vastgesteld waarbij net geen bijwerkingen ontstaan. Deze waarde wordt gedeeld door 100 om zeker te weten dat je deze maximale hoeveelheid nooit zal binnen krijgen. De uiteindelijke waarde die dan overblijft staat bekend als de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Met andere woorden, de ADI is de maximale hoeveelheid van een stof die je dagelijks mag binnen krijgen, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Er wordt nooit meer dan de ADI van een E-nummer toegevoegd aan producten.

Er zijn veel verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor E-nummers. Deze verhalen beweren dat E-nummers schadelijk zijn voor je gezondheid. Hierdoor zijn er steeds meer mensen die producten met E-nummers liever vermijden. Maar deze verhalen zijn vaak gebaseerd op onnauwkeurige onderzoeken en foute conclusies.

 

Uitzonderingen

Zoals hierboven uitgelegd zijn E-nummers dus helemaal veilig en kunnen ze niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. Er zijn echter wel 2 uitzonderingen op deze regel. Een van deze uitzonderingen zijn mensen met de stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU). Mensen met deze ziekte kunnen aspartaam (E951) niet goed afbreken. Deze stof kan daardoor ophopen in het lichaam, wat vervolgens schadelijke gevolgen kan veroorzaken in de hersenen.

Mensen die last hebben van (chronische) sulfietovergevoeligheid vormen ook een uitzonderingsgroep en moeten daarom bepaalde E-nummers vermijden. Zij kunnen bij een hoge dosis sulfieten (E220 t/m E228 in de E-nummers lijst) last krijgen van klachten zoals hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping. Volgens het Voedingscentrumkomt deze ziekte voornamelijk voor bij mensen met astma en er is maar 4% daarvan die daadwerkelijk in een risicogroep zit.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het consumeren van E-nummers als je niet bij een van deze groepen behoort.

 

E-nummers in koffie

Zelfs in koffie kunnen E-nummers voorkomen. Zo wordt er in sommige producten gebruik gemaakt van glansmiddel. Glansmiddel is een E-nummer categorie. Dit glansmiddel kan een glanzend of afdekkend laagje vormen op bepaalde producten zoals de schil van vruchten, chocolade of koffiebonen. Daarnaast komt er in koffie creamer vaak Annatto (E160b) voor, dit stofje komt ook voor in bepaalde boters en kazen.

 

Bronnen in dit artikel:

  1. https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/bekendste-e-nummers
  2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sulfietallergie.aspx#:~:text=Sulfieten%20(E%2Dnummers%20E220%20t,om%20hartkloppingen%2C%20huiduitslag%20of%20vochtophoping