Focusbooster tips excentrische oefening spanning koffie cardio concentreren productiviteit energie focus
3 min Leestijd

Focusbooster tips

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Heb je wel eens tijdens een tentamen, een belangrijke meeting of presentatie meegemaakt dat je merkt dat je helemaal niet scherp bent. Dat je goed hebt gestudeerd maar dat je dan ineens op alle vragen van het tentamen geen antwoord hebt. Of dat je niet uit je woorden komt tijdens een meeting. Je bent zeker niet de enige, dit overkomt veel mensen, maar wat kan je er aan doen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je op momenten dat je echt wil vlammen, dit ook kan. In deze blog worden 3 focusbooster tips gedeeld. Drie dingen die je kan doen, vlak voor een belangrijk moment. Een moment dat je echt gefocust moet zijn, zodat je dat ook gaat zijn en het moment kan rocken. 

Spanning op de spieren

Hou jij ook zo van een extreem brandend gevoel in je spieren, wanneer je biceps curls of calf raises aan het doen bent? Heerlijk hé. Nu komt het mooie, ondanks dat zwaar trainen erg goed is voor je lichaam, blijkt licht trainen, tot het krijgen van een brandend gevoel in je spieren, een van de top focusboosters tips te zijn. Ik zal het even uitleggen (kleine waarschuwing nu gaat het enorm technische worden, wanneer je geen focus hebt stop dan met lezen, of juist niet aangezien dit je gaat helpen om je beter te focussen… aah je kijkt maar wat je doet). 

Wanneer je spieren gaan branden komt er veel lactic acid vrij, wat, als je je spieren maar lang genoeg laat branden, wordt omgezet in glucose. Dit proces is de nitro uit Need for speed voor je brein, want dit proces verbetert je brain derived neuro factor en dit zorgt voor een focusboost gedurende de hele dag. Hoe kan je hier zo veel mogelijk gebruik van maken? De beste manier is door excentrische oefeningen. Hier focus je op het heel rustig laten zakken van een gewicht. Dan snel weer omhoog en dan heel gecontroleerd hem weer te laten zakken. Het zakken mag hier ongeveer 7 seconden duren. 

Bonus focustbooster tips

Mocht je alles op alles willen zetten, een zieke focus na je work-out willen hebben. Plus de beste meeting, presentatie of tentamen ooit rocken kan je hier ook de BFR-techniek aan toevoegen. De spieren die je traint met de excentrische herhalingen afbinden met elastieken. Dit zorgt ervoor dat de lactic acid, waar we hierboven over hadden gesproken, niet weg kan en daarom wordt er meer en meer van geproduceerd. Naast meer focus, zorgt dit ook voor extra spiergroei. 

En mocht je dan echt over de top willen gaan. Hierbij het idee willen krijgen dat je coke hebt gesnoven omdat je zo veel focus en energie hebt. Dan kan je dit ook nog combineren met dropsets (dat je bv eerst 10 kilo 10 herhalingen doet en dan gelijk daarna lichter gewicht pakt en weer tien herhalingen doet en dat nogmaals herhaalt). Dit zorgt ervoor dat je spieren vol zit met het magische lactic goedje wat jou die energie boost gaat geven.

Koffie drinken

De tweede focusbooster tip is heel simpel, koffie tijdens de work-out drinken. In deze blog werd al uitgelegd waarom koffie voor en na de workout zo goed is. Nu blijkt het drinken van koffie tijdens de work-out ook een van de bizarre focusbooster tips te zijn. Dit komt omdat de polyfenols in koffie autophagy (oude cellen en eiwitten opruimen) aanwakkert en dit activeert de AMPK pathway. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je lichaam een langdurige energieboost krijgt, net als het sporten doet. Dit zorgt dus voor een win-win situatie!

Afsluiten met cardio

Je hebt rustige herhalingen met BFR-banden, in dropset vorm gedaan terwijl je koffie aan het drinken was. Nu zit de lactic acid (waar het allemaal om draait) in de spieren die je net getraind hebt. Nu wil je het door heel je lichaam laten stromen en zo dus ook bij je brein laten komen. Hoe kan je het beste iets door je lichaam laten stromen, door te bewegen. Doe 5 tot 10 minuutjes cardio om het af te maken. Zo zal de lactic acid ook in je hersenen komen en zal je de daaropvolgende uren vol met energie en focus zitten.

Lees hier meer tips om je productiviteit te verhogen.