Guarana gezond cafeïne koffie door je koffie bijwerkingen hoeveelheid
2 min Leestijd

De gezondheidsvoordelen van Guarana

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Guarana is een plant die in het Amazone gebied groeit en staat bekend als rijke bron van cafeïne, theofylline en antioxidanten zoals taninen. Hierdoor is deze superfood veelgebruikte toevoeging aan energiedranken. Maar de combinatie met koffie is al helemaal bijzonder… 

Guarana v.s. koffie

Guarana groeit als een rood besje in het Amazonegebied in Brazilië. In de Amazonegebieden wordt guarana al eeuwenlang gebruikt als energie supplement vanwege het hoge cafeïne gehalte van deze besjes. Zo bevat een Guarana besje wel 4 tot 6 keer meer cafeïne dan koffiebonen! Geen wonder dus dat deze superfood erg populair is. Maar naast cafeïne is guarana ook nog eens rijk aan antioxidanten waardoor deze superfood niet alleen een energie booster is, maar ook nog een positieve invloed kan hebben op je gezondheid.

Guarana in je koffie?

De meeste mensen zullen guarana kennen als energie supplement of als toevoeging aan energiedranken. Maar guarana is ook een hele goede match met koffie! Guarana heeft van nature namelijk een wat bittere smaak en die smaak wordt door de natuurlijke bitterheid van koffie gemaskeerd. Hierdoor past guarana perfect in het smaakprofiel van jouw favoriete kop koffie zonder dat de smaak van je kop koffie hierop achteruit gaat.

Dat guarana in je koffie lekker smaakt is natuurlijk fijn. Maar wat je waarschijnlijk wilt lezen is wat de voordelen voor je prestaties zijn. Een van de onderzoeken die gepubliceerd zijn heeft uitgewezen dat guarana een positief effect heeft op je mentale prestaties. Zo zou de inname zo’n 75 mg guarana ertoe leiden dat je in een betere mood bent en dan jij je beter kan concentreren. Daarnaast zouden de antioxidanten in guarana je bloedstroom bevorderen wat de kans op hart en vaatziektes kan verkleinen.

Pas op!

Guarana is een natuurlijke bron van cafeine, maar koffie is dat natuurlijk ook. Hoewel koffie en guarana uitstekend samengaan is het wel belangrijk om de juiste verhouding koffie en guarana te nemen. Anders loop je het risico dat je te veel cafeine in één keer opneemt.

 Banner aanmelden voor de nieuwsbrief