Hoe herken je een ijzer tekort en wat zijn de gevolgen?
2 min Leestijd

Hoe herken je een ijzer tekort en wat zijn de gevolgen?

Stefan Wateler
Stefan Wateler
Delen via

IJzer is een mineraal in je lichaam en is een belangrijk onderdeel van hemoglobine. Hemoglobine bevindt zich in de rode bloedcellen en deze rode bloedcellen zorgen er op hun beurt weer voor dat er zuurstof wordt vervoerd van de longen naar de rest van je lichaam. Het hebben van voldoende ijzer mineralen in je lichaam is daarmee essentieel om je fit en gezond te voelen. 

IJzer komt in twee vormen voor in het menselijk lichaam: als heemijzer of als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, terwijl non-heemijzer zowel in dierlijke als in plantaardige producten zoals groente en fruit zit. 

Hoe herken je een ijzertekort? 

Mensen met een ijzertekort voelen zich vaak moe, hebben last van een bleke huid en kunnen snel buiten adem zijn (1). Mocht je last hebben van deze symptomen dan zou dat dus kunnen duiden op een ijzertekort. Ook duizeligheid, hoofdpijn of een zweterig gevoel zouden kunnen duiden op een tekort aan ijzer (2). Mocht je er zeker van willen zijn of je een tekort aan ijzer hebt, dan zou je dit bij de dokter kunnen laten meten met een bloedtest. 

Welke doelgroepen hebben eerder een ijzertekort? 

Over het algemeen komt een ijzertekort voornamelijk voor bij vegetariërs. Vlees is een belangrijke bron van heemijzer en mensen die geen vlees eten krijgen daardoor deze vorm van ijzer niet binnen. Doordat vlees relatief meer ijzer bevat dan plantaardige producten, krijgen vegetariërs hierdoor sneller een tekort aan ijzer in hun lichaam. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven lopen eerder de kans om een tekort aan ijzer te hebben in hun lichaam. Het lichaam heeft in deze situatie namelijk een hogere ijzerbehoefte dan iemand die niet zwanger is of borstvoeding geeft. 

Hoe krijg je voldoende ijzer binnen? 

Om voldoende ijzer binnen te krijgen kan je vlees of vis eten, maar ook groentes zoals broccoli, spinazie of augurken bevatten relatief veel ijzer. Mocht je geen vlees eten zou je ook eieren als alternatief kunnen kiezen als bron van ijzer. 

Tip: de opname van ijzer door je lichaam wordt bevordert door tegelijkertijd voedingsmiddelen te consumeren waar veel vitamine C in zit. Denk aan vers fruit of sinaasappelsap. Hierdoor wordt ijzer beter door je lichaam opgenomen waardoor je kan voorkomen dat je een tekort aan ijzer opbouwt in je lichaam.