Wat is het immuunsysteem? Hoe werkt het immuunsysteem? En hoe kan je je afweersysteem versterken? Voeding, slapen, drinken, vitamine C, Vitamine D en Vitamine B6 voor een gezond goed werkend immuunsysteem.
2 min Leestijd

Hoe werkt het immuunsysteem?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Tijdens COVID en ook nu tijdens een griepgolf wordt er veel gepraat over je immuunsysteem. Maar wat is je afweersysteem? En hoe werkt het immuunsysteem? En tot slot wat is het effect van supplementen, als vitaminepillen, op je immuunsysteem? Dat en nog veel meer gaan we hier onderzoeken.

Wat is het immuunsysteem?

Je immuunsysteem is het kasteel van je lichaam. Het houdt de bacteriën en virussen buiten de deur en houdt zo je cellen en organen gezond. Het afweersysteem bestaat uit 2 belangrijke onderdelen. Ten eerste heb je de witte bloedcellen. Deze vallen de bacteriën en virussen aan.

Het tweede onderdeel zorgt ervoor dat je lichaam bacteriën en virussen onthoud, zodat het deze de volgende keer sneller zal herkennen en zal kunnen aanvallen. Wanneer het immuunsysteem deze taken heeft volbracht is het belangrijk dat het wordt afgeremd en er geen weefselschade ontstaat.

Hoe kan je je afweersysteem versterken?

1. Slapen:

Goed slapen is enorm belangrijk. Waarschijnlijk herken je het wel dat je na een aantal drukken dagen met weinig slaap en veel stress je eerder wat grieperig voelt. Zorg dat je minimaal de 8 uur slaap per avond pakt.

2. Eten:

Eet voldoende vezels (dagelijks tussen de 30 en 40 gram), eiwitten (0,8 gram per kilo lichaamsgewicht) en noten (waar veel mineralen in zitten als pistach-, hazel- en walnoten).

3. Drink water:

Dit is belangrijk voor het afvoeren van bacteriën en virussen. Drink daarom 2 liter water per dag.

4. Vitamine C supplementeren:

Het huidige groente en fruit aanbod is zo gekweekt dat ze zoeter zijn, maar steeds minder vitamine C bevatten. Deze kan je gemakkelijk supplementeren. Vitamine C draagt bij aan je weerstand aangezien het helpt bij het vormen van witte bloedcellen.

5. Vitamine D supplementeren:

In Nederland hebben we veel maanden te weinig zon. Daarom is het belangrijk om in die maanden vitamine D te supplementeren. Vitamine D wordt door je lichaam omgezet naar witte bloedcellen.

6. Vitamine B6 supplementeren:

Wanneer je vegetariër bent, bestaat de kans dat je een vitamine B6 tekort hebt. Dit zorgt ervoor dat je minder witte bloedcellen aanmaakt. Daarom is het voor vegetariër en veganisten belangrijk om ook vitamine B6 te supplementeren.

7. Drink de Cupplement immunityblend

Aan deze heerlijke koffie zijn namelijk de bovengenoemde vitamines toegevoegd plus nog een aantal mineralen die essentieel zijn voor je immuunsysteem. Met 1 kopje koffie krijg je 88% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van deze vitamines binnen.