Intermittent fasting voor spiergroei en om af te vallen hormonen vrouwen energie focus growth hormon spieren fitness
4 min Leestijd

Intermittent fasting voor spiergroei en om af te vallen

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Hier komt een bolde claim “intermittent fasting is de makkelijkste manier om snel af te vallen”. Bam nu heb ik je aandacht. Intermittent fasting helpt namelijk voor spiergroei en om af te vallen. Dit dieet wordt met de dag populairder. Naast dat wij twee het doen zijn er nu zelfs alternatieve artsen in Amerika die patiënten met kanker genezen door ze te laten vasten. Het vasten heeft de volgende effecten:

  • Het verhoogt het aantal tumor-infiltrerende lymfocyten dat het immuunsysteem naar de tumor stuurt.
  • Het verhoogt je energielevel op celniveau (vertraagd de achteruitgang van je mitochondriën wat je cellen sterker en jou energieker maakt)
  • Het verbetert je focus (doordat er minder bloed naar je maag en daardoor meer bloed naar je hersenen gaat)

 Focus intermittent fasting

Naast dat het nog veel meer positieve impact heeft op je cellen, hormonen, het als detox wordt gebruikt, het je insuline niveau stabiliseert en het er zelfs voor zorgt dat je huid minder snel verouderd, laat het ook je growth hormone stijgen. Zelfs zo erg dat, na 20 uur vasten, je percentage growth hormone 2000% hoger is dan wanneer je niet aan het vasten bent. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker spieren opbouwt.

Zoals je merkt kan ik nog wel uren doorgaan met het opnoemen van de voordelen, maar deze kan je ook allemaal online terugvinden. Laten we nu na de ‘waarom’ overgaan naar ‘hoe’ je het dan doet.

De ‘hoe’ heb ik opgedeeld in drie delen: (1) Wanneer vasten, (2) tijdens het vasten en (3) hoe het vasten af te sluiten.

Wanneer

Laten we beginnen met wanneer vasten. Wanneer je het echt goed wil doen, is het namelijk niet zo makkelijk als elke dag vasten. Wanneer je elke dag vast, past je metabolisme zich hierop aan. Je metabolisme vertraagt waardoor je minder calorieën gaat verbranden. Daarom is het ideaal om om de dag te vasten. Naast dat je om de dag gaat vasten kan je je gezondheid nog een extra boost geven om eens in de maand 24 tot 48 uur te vasten. Tot 48 uur is het wetenschappelijk aangetoond dat de gezondheidsvoordelen blijven stijgen. Maar doe dit niet vaker dan eens in de maand.

Wanneer intermittent fasting

Wat eten tijdens vast

Nu je je fasting dagen hebt ingepland inclusief een volle fijne dag dat je jezelf hebt verhongert, is het natuurlijk leuk om te weten wat je naast de dingen die je niet mag doen (calorieën binnen krijgen), ook weet wat je wel mag doen. Op je fasting dagen vast je van 16:00 tot 20:00 uur. Zelf doe ik het van 16:00 tot 00:00 of van 16:00 tot 14:00 de volgende dag. Ik heb het zelf rustig opgebouwd, dus begonnen met tot 10:00, dan 11:00 dan 12:00 ‘s ochtends etc. Dit werkte voor mij erg goed. Want je krijgt alleen honger doordat je lichaam gewend is dat het dan gaat eten. Wanneer je het rustig opbouwt heeft je lichaam dat niet door en is de kans kleiner dat je huisgenoten je huilend voor de dichte koelkast zullen vinden.

Tuurlijk zal het in het begin lastig zijn. Je zal je de eerste week in de ochtend slomer voelen en minder concentratie hebben. MAAR: dit verdwijnt snel. Daarna kan ik me zelfs beter concentreren wanneer ik niet heb gegeten, dan wanneer ik wel ontbijt. Dit komt omdat er geen bloed naar je maag gaat voor de vertering van eten maar alles naar je hersenen kan. In de periode van vasten mag je alles zonder calorieën of te veel zoetstoffen drinken (koffie, groene thee, water en bruisend water) en overal zout aan toevoegen. Het zout verbetert je focus. Zout verlaagt de kans op cravings (cravings komen vaak doordat je te weinig zout hebt, maar je lichaam denkt dat het dan suiker wil, terwijl het eigenlijk zout wil).

Intermittent fasting voor spiergroei en afvallen

Tenslotte doet sporten aan het eind van je fastingperiode wonderen. Want naast dat intermittent fasting helpt om af te vallen helpt het ook voor spiergroei. Je hebt dan meer energie en het is makkelijker om droge spiermassa aan te maken. Ook heb je aan het eind van het vasten een grote insulinepiek wat je spieren sneller doet herstellen.

Afsluiten vast

Nu komen we bij het laatste stuk: hoe beëindig je je vast. Nadat je 16 tot 20 uur gevast hebt, is het verstandig om te beginnen met een kleine maaltijd, met eiwitten en koolhydraten. Dit omdat je anders een te grote schok geeft aan je lichaam en de kans groot is dat je overeet. Ik doe dan vaak een eiwitshake met koolhydraten erin, maar mocht je nog zo iemand zijn die brood eet kan je ook 1 broodje eten. Een uur later kan je je eerste grote maaltijd nemen.

Wat eten bij intermittent fasting

BONUSTIP! Tenslotte heb ik nog een bonustip voor de mensen die echt graag willen afvallen en spieren willen kweken om deze zomer als een Hercules zonder berenvellen over je rug over het strand te lopen. Komt ie. Je lichaam kan maar een beperkt aantal eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd opnemen. Maar eigenlijk wil je voor het herstel en groei van spieren na het sporten zoveel mogelijk koolhydraten en eiwitten kunnen opnemen. Ik vergelijk dit altijd met bussen.

Normaal is er maar een bus om deze koolhydraten en eiwitten mee te nemen. Maaaaaar wanneer je direct na het sporten naast je eiwitten en koolhydraten ook cafeïne, omega 3, zout en fructose neemt zijn er ineens drie bussen (koffie, himalayazout, visolie pil en een stuk fruit bij een eiwitshake met havermout erin). Dit zal het proces van droge spiermassa opbouwen enorm versnellen.

Nu weet je alles van intermittent fasting! Veel succes met het vasten voor spiergroei en om af te vallen.

Lees hier meer over het krijgen van meer energie.