Wanneer is het ketodieet voor jou? Wat is keto? Hoe ketogeen eten? Waarom keto koolhydraat arm eten gezondheidsvoordelen.
3 min Leestijd

Wanneer is het ketodieet voor jou?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wat is een ketodieet?  

Keto is een dieet waarbij je zo min mogelijk koolhydraten eet. Het idee hierachter is om je lichaam te laten overgaan op vetverbranding in plaats van het gebruik van koolhydraten voor energie. Hierbij mag een kleine hoeveelheid aan koolhydraten wel gegeten worden elke dag. Bijvoorbeeld de koolhydraten uit groente, en sommige soorten bessen met een laag gehalte aan koolhydraten. Alle producten met suikers en producten zoals rijst, brood en pasta’s worden bij dit dieet compleet vermeden. Maar is dit ketodieet dan wel gezond? Een dieet dat voornamelijk bestaat uit vetten en eiwitten? Er is een groep mensen die compleet voorstander is van dit voedingspatroon en een groep die dit maar niks vindt. Ondanks dat dat het een complex onderwerp is met veel verdeeldheid in meningen, heeft Cupplement het antwoord voor jou! 

Achtergrondinformatie

Als we kijken naar vetinname en de algehele gezondheid kan er een onderscheid worden gemaakt in verschillende soorten vet en de invloed hiervan. Onverzadigde en vooral meervoudig onverzadigde vetten beïnvloeden de verhouding tussen het LDL (slecht cholesterol) en het HDL (goed cholesterol) positief. Je HDL gaat dus omhoog en je LDL omlaag. Dit zorgt voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten en dus een betere algehele gezondheid. Verzadigde vetten en vooral transvetten doen tegenovergestelde. In een goed dieet is het belangrijk hier niet te veel van binnen te krijgen.  

Haalbaarheid

Wat is nu de variabele of het ketodieet haalbaar is? Het antwoord is: de hoeveelheid dat je eet op een dag! Ben je bijvoorbeeld een vrouw van 1.55m met een zittend beroep die graag wilt afvallen? Dan kan zij vooruit met een dieet van 1500 calorieën. Dit is goed haalbaar met bijvoorbeeld kip of vette vis, noten, zaden, eieren, kaas, avocado en veel groentes/salades (en bessen). Met de opgenoemde producten kan je makkelijk een gevarieerd en gezond dieet samenstellen in de stijl van keto. Dit betekent niet gelijk dat keto het enige en beste dieet is, er zijn voldoende andere gezonde opties. Maar het met deze casus is het in ieder geval geen slecht idee om keto een kans te geven. 

Ben je een jonge man van 1.90m die heel veel sport en beweegt en wil aankomen in spiermassa, waarbij je dagelijkse 3000 calorieën moet binnenkrijgen? Dan is keto wellicht niet het beste idee. De meeste mensen die dit wel op deze manier doen, gaan dan vaak ook ongezondere producten eten (zoals overmatige hoeveelheden vlees), om alsnog genoeg calorieën binnen te krijgen op een dag. Deze ‘ongezonde’ producten zorgen dan voor een verhoogd LDL-cholesterol en een verhoogde kans op langere termijn complicaties. 

Conclusie

Allereerst is een dieet persoonsafhankelijk en is er geen ‘beste dieet’. Het is dus altijd maar proberen of iets werkt voor jou.  

Een ketodieet volhouden op een gezonde manier, met een hoge dagelijkse caloriebehoefte, is niet ideaal. Niks is onhaalbaar, maar er is waarschijnlijk een ander voedingspatroon wat makkelijker is vol te houden en beter bij je past. Heb je een lage caloriebehoefte en wil je graag afvallen, is het ketodieet wellicht het dieet waar je naar zoekt. 

Wil je nou meer lezen over gezondheid, voeding en leefstijl? Zie hier onze andere blogs.