Afvallen met koffie? insulineresistentie adrenaline cafeïne citroen zwarte koffie
2 min Leestijd

Afvallen met koffie?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Waarschijnlijk merk je nadat je een kop koffie hebt gedronken dat je je beter kan focussen en meer energie hebt. Maar naast dat het je scherper maakt helpt de cafeïne in de koffie ook bij het afvallen! In dit blogje gaan we de volgende vraag beantwoorden; hoe helpt koffie met afvallen? En hoe kan je je koffie zo timen dat het je maximaal gaat helpen?

Insulineresistentie

Oké hoe werkt het proces. Hiervoor moeten we beginnen met het kijken naar insuline. Wanneer je koolhydraten binnen krijgt gaat je lichaam insuline aanmaken om de koolhydraten om te zetten tot energie. Maar omdat we tegenwoordig om de paar uur koolhydraten binnen krijgen blijft je lichaam maar insuline aanmaken. Uiteindelijk zorgt dit voor insulineresistentie. De resistentie zorgt ervoor dat je koolhydraten moeilijker door insuline naar de cellen worden gebracht om omgezet te worden tot energie. De koolhydraten blijven zo in de bloedbaan. Hierdoor gaat je lichaam nog meer insuline aanmaken om het op te ruimen. Omdat de koolhydraten dus niet efficiënt worden omgezet tot energie wordt het in deze staat erg lastig om koolhydraten te verbranden en af te vallen. Zelfs wanneer je aan het sporten bent in deze staat zal je weinig afvallen. Hieruit zijn ook de keto diëten ontstaan maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. We gaan het namelijk hebben over hoe cafeïne gaat helpen om dit proces te doorbreken. Hoe koffie je dus gaat helpen af te vallen.

Adrenaline

Het is niet dat wanneer je een kop koffie drinkt je lichaam automatisch vet gaat verbranden helaas. Maar het helpt je wel vet verbranden tijdens het sporten. Wanneer je gaat sporten maakt je lichaam adrenaline aan en die adrenaline springt op de fiets naar de cellen en klopt daar aan. Maar wanneer je insulineresistentie bent, wanneer je een tijdje geleden koolhydraten hebt gegeten, wordt er niet open gedaan. Adrenaline klopt aan, doe open cel je moet vet gaan verbranden, maar geen gehoor. Zouden ze thuis werken nu met corona vraagt Andrena zich af en stapt bedroeft weer op de fiets.

Maaaar nu komt het, hoe helpt koffie met afvallen? De superheld cafeïne komt nu om de hoek kijken. Namelijk wanneer je net koffie hebt gedronken blokt de cafeïne het stofje dat bij het aanmaken van insuline ook wordt aangemaakt (phosphodiesterase). Dit zorgt er dus voor dat wanneer je gaat sporten je wel maximaal gaat afvallen, ondanks dat je net koolhydraten hebt gegeten. 

Kortom drink dus een kop koffie uur tot half uur voor het sporten om zo tijdens je sportsessie extra af te vallen. Lees hier ook welke vitamines helpen om af te vallen.