Koffie met citroen om af te vallen? koffie met citroen afvallen vitamine opname inname kater hoofdpijn water heet thee ervaring smaak
3 min Leestijd

Koffie met citroen om af te vallen?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wanneer je als koffiefan TikTok hebt, heb je het waarschijnlijk wel voorbij zien komen. Mensen die citroensap aan hun kop koffie toevoegen. Wij hebben het ook geprobeerd en in deze blog bespreken we onze ervaring over hoe het proeft om koffie met citroensap te drinken? Of koffie met citroen helpt om af te vallen of dat het een magisch middeltje is tegen een kater? Wat koffie met citroen doet op je vitamineopname? En of andere drankjes met citroen, als heet water of thee met citroen misschien nog beter helpen om af te vallen.

 

Koffie met citroen om af te vallen?

 

Koffie wordt vaak in verband gebracht met afvallen. Zo blijkt uit een onderzoek dat cafeïne je metabolisme met maximaal 16% kan verhogen in de paar uren nadat je een kop koffie hebt gedronken. Wanneer je koffie drinkt als je honger hebt merk je waarschijnlijk ook dat dit drankje je honger gevoel vermindert. Maar dat citroen of de combinatie van citroen en koffie je helpt afvallen is niet bewezen. Citroen doet namelijk helemaal niks met je buikvet, helaas:(

 

Er blijkt wel een mogelijk gevaar te zijn wanneer je citroensap en een kop koffie combineert. Aangezien het beide zure producten zijn (citroensap wel wat meer dan de koffie). Dit kan voor vervelende maagzuur oprispingen zorgen en het kan je tandglazuur beschadigen. Om dit te voorkomen gebruiken veel influencers op TikTok oploskoffie aangezien dit minder zuur is. Onze ervaring is ook dat citroensap door een mok oploskoffie een stuk lekkerder proeft dan door een normale kop koffie. Het maakt de koffie wat minder bitter.

 

Of een ander drankje als thee of (heet) water met citroen je wel helpt om af te vallen, is dus helaas ook geen bewijs. In dit geval is het ook weer dat de citroen niks toe voegt op het gebied van afvallen. Natuurlijk zorgt een kop thee of een glas water er voor dat je even wat minder honger hebt en het stimuleert ook je metabolisme, maar helaas is citroen niet het magische middeltje wat je ergens aan toe kan voegen om hiervan een afval drankje van te maken.

 

Een product waar onderzoekers een stuk lovender over zijn wanneer het gaat om afvallen is MCT-olie. Dit doen mensen ook door hun koffie, voor meer info lees hier.

 

Koffie met citroen tegen een kater?

 

Nu we hebben besproken waarom het antwoord op de titel van dit stuk "Koffie met citroen om af te vallen? " nee is, hebben we een andere situatie waar deze koffie misschien wel kan helpen. Namelijk de situatie dat je een avond te veel gedronken hebt en dat je de volgende ochtend brak en met hoofdpijn wakker wordt. Helpt koffie met citroen tegen een kater?

 

Hierbij lijkt volgens onderzoek citroensap zeker een helende rol te hebben. Dit helpt namelijk gifstoffen afvoeren en het helpt je pH-waardes in je lichaam te stabiliseren. Maar helaas lijkt koffie hier de boosdoener. Koffie zorgt ervoor dat je vaker gaat plassen en de vochtbalans in je lichaam daalt. De lage vochtbalans (door de alcohol) was nou net de reden waarom je je brak voelt. Koffie zou dat effect alleen maar versterken, drink dus geen koffie wanneer je een kater hebt.

 

Koffie met citroen vitamineopname?

 

De vitamine C in citroen zorgt ervoor dat je andere vitamines en mineralen beter kan opnemen. Het is dus erg goed om bij het eten van grote maaltijden, of het slikken van supplementen, extra vitamine C erbij binnen te krijgen. Wel is de hoeveelheid vitamine C dat zit in het klein beetje citroensap die je door je koffie heen doet waarschijnlijk te weinig voor dit effect. Daarnaast zorgt koffie er ook nog eens voor dat je minder vitamine C opneemt. Deze combinatie zal dus waarschijnlijk weinig effect hebben op je vitamineopname. Wel raden wij dus aan om bij een grote maaltijd een glas water met veel citroensap, of iets anders wat vitamine C bevat, te drinken.