Is koffie in de ochtend gezond en wat is de invloed op je productiviteit cafeïne koffie in de ochtend natuurlijke ritme
2 min Leestijd

Is koffie in de ochtend gezond en wat is de invloed op je productiviteit?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

In deze blog gaan we het hebben over koffie als ochtendritueel en de invloed op je productiviteit gedurende de dag.

Voor veel mensen is een kop koffie in de morgen een dagelijkse routine die zij niet snel over zullen slaan. De cafeïne die in de koffie aanwezig is zorgt ervoor dat men zich energieker voelt en gedurende de dag extra productief is. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de routine van het koffiedrinken zelf ook nog eens een positieve invloed heeft op de productiviteit van de koffiedrinker. In deze blog gaan we in op hoe cafeïne en het koffieritueel van invloed zijn op je productiviteit.

Invloed van Cafeïne

Dat cafeïne een gevoel van extra energie geeft is bij veel mensen waarschijnlijk wel bekend. Maar naast het geven van extra energie heeft cafeïne ook nog allerlei positieve effecten op je hersenfunctionaliteit. Zo wordt je stemming positief beïnvloedt en zorgt de cafeïne ervoor dat je een beter concentratievermogen hebt. Uit onderzoek is gebleken dat deze effecten worden veroorzaakt doordat cafeïne vermoeide hersencellen weer opwekt en daardoor beter met elkaar laat communiceren. Een betere hersenfunctionaliteit wordt al bereikt na het drinken van een enkele kop koffie! Het functioneren van je hersenen heeft uiteraard effect op hoe productief je bent gedurende de dag. Drink jij al elke ochtend koffie?

Is koffie in de ochtend gezond 

Het drinken van koffie in de morgen is een ochtendritueel die op zichzelf ook al een positieve invloed heeft op je productiviteit. Het hebben van een goed ochtendritueel heeft namelijk een positief effect op je stemming, energie level en prestaties gedurende de dag*. Het kan goed zijn om je koffie ritueel uit te breiden met andere rituelen zoals vroeg opstaan, sporten of je dag starten zonder sociale media. Zo word je nog productiever en kan je het maximale uit je dag halen! 

Een kop koffie als ochtendritueel kan dus op twee manieren bijdragen aan je productiviteit gedurende de dag. Nog niet aan het koffie ochtendritueel begonnen? Probeer het eens voor 4 weken en ervaar zelf wat voor effect dit heeft op je productiviteit! 

Bronnen