Koffie voor ontspanning en focus thiamine guarana glutamate brein afgeleid jittery
2 min Leestijd

Koffie voor ontspanning en focus

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Kan dat, dacht ik de eerste keer dat ik het hoorde. Koffie om je te ontspannen en te focussen. Kan je koffie zo maken dat het je energie geeft maar het je tegelijkertijd ook laat ontspannen? Hoe zou dat voelen, energie krijgen en ontspannen tegelijkertijd. Toen ik hier voor het eerst iets over las wilde ik er direct meer over weten en ik ben op onderzoek uit gegaan.

Na meerdere artikelen erover te hebben gelezen kwam ik continue terecht bij thiamine. Thiamine maakt je alerter, maar het helpt je tegelijkertijd ook met ontspannen. Een briljant onderzoek wat ik over thiamine had gelezen, ging over jongeren. Dit waren jongeren die slecht konden slapen. Maar wanneer ze thiamine namen vielen ze sneller in slaap maar hun slaapritme was ook stabieler. Dit komt omdat thiamine de glutamate dat in je brein komt blokt. Waar glutamate ervoor zorgt dat je snel afgeleid bent en ook gestrest raakt, wordt je dus ontspannender wanneer je thiamine neemt. Dit zorgt er voor dat je ontspannen bent maar niet dat je sloom of moe wordt. Het zorgt er alleen voor dat je je kan ontspannen, maar alsnog energie hebt. En misschien herken je dit gevoel wel, bijvoorbeeld wanneer je groene thee drinkt. Hier zit namelijk veel thiamine in.

Koffie voor ontspanning én focus

Op deze manier helpt thee en dus de thiamine in de thee je in een Alpha state te komen. In een Alpha state zit je in de flow en dit noemen ze ook wel hyperfocus. Dat je aan het werk, aan het sporten of aan het mediteren bent, de tijd gaat ontzettend snel en je bent maar met 1 taak bezig die je op z’n allerbest aan het uitvoeren bent. Maar dit effect kan je versterken wanneer je thiamine combineert met cafeïne. In een studie hadden ze een groep mensen die 50 mg cafeïne nam en een groep die 50 mg cafeïne plus 100 mg thiamine nam. De mensen die naast de cafeïne ook thiamine nam kwam uit het onderzoek als de scherpere groep. Ze herkende sneller woorden en ze konden zich beter focussen. Dit leidt tot koffie om je te ontspannen en te focussen.

En nu komt het leuke. Namelijk Guarana zit vol met Thiamine en dat is ook waarom we het in Cupplement hebben gedaan. Drink dus Cupplement om langer gefocust te zijn, meer energie te hebben maar op een ontspannen manier.