Het effect van koffie op de vitamine opname vitamne C D combinatie koffie opname
2 min Leestijd

Het effect van koffie op de vitamine opname

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Ben je bang dat vitamines minder snel worden opgenomen wanneer je dit combineert met een kop koffie? Dat was ik ook. Er zijn verschillende websites te vinden die roepen dat je nooit en te nimmer koffie moet drinken tijdens een maaltijd, omdat koffie een negatief effect heeft op de vitamineopname. Maar het is natuurlijk te makkelijk om alle vitamines over een kam te scheren. Klopt het dat alle vitamines niet worden opgenomen wanneer je een bak koffie drinkt? Dit zijn wij voor jou gaan uitzoeken.

Water- en vet oplosbare vitamines

Misschien weet je het wel, maar er zijn in water- en vet oplosbare vitamines. Vet oplosbare vitamines worden verteerd in je maag en worden daar ook opgeslagen. Water oplosbare vitaminen worden verteerd in de dunne darm en het overschot wordt niet opgeslagen maar uitgeplast. Om een klein uitstapje te maken van het onderwerp zorgen de verschillende manieren van opname er dus ook voor dat je een overschot kan krijgen van vet oplosbare vitamines, wat dus ook schadelijk kan zijn. Dit is niet het geval bij water oplosbare vitamines.

Maar nu weer terug naar het onderwerp.

Vitamines en cafeïne

Er zijn ontzettend veel aspecten die effect hebben op de opname van vitamines wanneer je dit combineert met koffie, vooral de cafeïne in koffie en de vorm van de vitamine. Verschillende vitaminen reageren dus verschillend op de koffie. Vitamine C wordt bijvoorbeeld minder goed opgenomen door het lichaam wanneer je dit tegelijkertijd met koffie neemt. Dit komt aangezien ze beide binden aan dezelfde receptoren in je maag. Gek genoeg wordt de functie van B juist versterkt door de samenwerking met cafeïne. Er zitten ook verschillende vitamines B in de koffie. Dit is dus een hele goede combinatie en zit daarom ook in Cupplement. Tot slot zorgt cafeïne ervoor dat er minder van de vitamine D wordt opgenomen door het lichaam. Neem dus geen citroen of een stuk vis in combinatie met een kop koffie, maar eerder een stukje vlees of wat noten.