3 redenen waarom cafeïne je work-out verbetert adenosine adrenaline workout sporten training koffie spierherstel
3 min Leestijd

3 redenen waarom cafeïne je work-out verbetert

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wanneer je een goede sportsessie wil neerzetten, neem je dan ook cafeïne van te voren? 9 uit de 10 sporters nemen cafeïne voor hun training. Dit kan in de vorm van koffie, pillen, energiedrankjes of pre-workout zijn. Aangezien dit zo ontzettend populair is is hier ook al veel onderzoek naar gedaan. In deze blog gaan we het hebben over hoe cafeïne een positief effect zal hebben op je sportprestaties, want er zijn namelijk 3 redenen waarom cafeïne je work-out verbetert. 

 

 

1. Blokkeert adenosine

Adenosine is een ribonucleoside oftewel een molecuul. Wanneer adenosine zich bint aan bepaalde neuronen zorgt het voor een moe gevoel. Je lichaam zet glucose met verschillende tussenstappen om tot adenosine. Dit is ook de reden dat wanneer je veel glucose aka koolhydraten binnenkrijgt je een after dinner dip gaat krijgen en je moeier zal voelen.
 
Cafeïne blokt het binden van de adenosine aan de neuronen. Dit zorgt ervoor dat je je voor een bepaalde tijd minder moe voelt, ideaal dus voor je training. Daarnaast blokt het op deze manier ook andere gevoelens, naast een moe gevoel. Dit zorgt er dus ook voor dat je bijvoorbeeld minder de pijn zal voelen tijdens het verzuren. Het blijkt zelfs beter te werken dan ibuprofen tegen verzuring en spierpijn. Kijk dit is twee vliegen in een klap.
 
Plus als bonuspunt vermindert dit effect niet wanneer je toleranter wordt voor cafeïne. Dus ookal drink je al 80 jaar iedere dag 20 koppen koffie dit effect blijft nog steeds zo sterk als dag 1 (mocht je nog levend zijn tegen die tijd). Maar waarom draagt cafeïne nog meer bij aan je sportsessie?
 
 

2. Adrenaline

Uit een ander onderzoek naar cafeïne zagen de onderzoekers dat de proefpersonen die cafeïne dronken meer van het hormoon adrenaline hadden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer vetzuur heeft als brandstof. Naast dat je hierdoor meer vet verbrand, worden deze vetzuren ook omgezet tot bruikbare energie.
 
Daarbovenop zorgt cafeïne er ook voor dat je stikstoflevel wordt verhoogd. Dit doet cafeïne door het wijder maken van je aderen waardoor er meer bloed en zuurstof doorheen kan. Hierdoor komt er meer bloed sneller in de spieren. Dit zal je vooral bij een langdurige sportsessie, als hardlopen, een balsport of aan het einde van een lange sportsessie merken. Hierdoor zal je langer op 100% door kunnen gaan.
 
Hieraan wil ik nog een ding toevoegen wat misschien tegenstrijdig lijkt met onze andere blogs en wat je overal leest. Namelijk dat dit effect pas echt ingaat wanneer je tussen de 320 en 480 milligram cafeïne binnen krijgt. In een pre-workout zit maximaal 300mg en in een kop koffie maar 90mg. Dit betekent dus dat je twee scoopjes pre-workout kan nemen voor dit effect. Dat kan kloppen alleen de vraag is weegt dat op tegen de nadelen van cafeïne, bijvoorbeeld het moeilijker in slaap vallen? Wil je daar meer over lezen, je vindt dat hier. Komen we bij de laatste van de 3 redenen waarom cafeïne je work-out verbetert.
 
 

3. Spieren

Maar niet alleen bij duursport zal cafeïne je helpen maar ook bij krachttraining. Dit doet cafeïne door meer calcium te brengen naar je spieren, hierdoor worden je spiervezels meer getriggerd waardoor je meer kracht kan zetten. Hier zit nog wel een maar aan, namelijk tolerantie. Hoe meer en vaker je cafeïne binnenkrijgt hoe toleranter je wordt. Het effect van cafeïne op je sportsessies zal dan telkens kleiner worden totdat je weer gaat minderen of een korte periode een cafeïne stop neemt.
 
Al met al is cafeïne het nummer 1 go to supplement wanneer je het maximale uit je sportsessie wil halen. Een supplement met weinig tot geen downsides en ontzettend veel upsides. Las soms pauzes van cafeïne in om het maximale eruit te halen en meer over dit onderwerp vind je op run now.