Soorten koffiebonen en de herkomst van de koffieboon. Wat zijn de verschillende soorten koffiebonen waar van daansmaak herkomsten landen brazilie arabica en robusta.
3 min Leestijd

Soorten koffiebonen en de herkomst van de koffieboon

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

In deze blog gaan we in op de verschillende soorten koffiebonen en de herkomst van de koffieboon. De koffieboon is de basis van je favoriete kop koffie. Maar voordat deze boon in je kop koffie belandt maakt het boontje een hele reis. In deze blog gaan we naar de bron van koffie en nemen we je mee in de reis van de koffieboon.

De koffiebes

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de koffieboon is eigenlijk geen boon maar een pit die groeit in de binnenkant van de koffiebes. De koffiebes bestaat uit een dun vlies aan de buitenkant, een dunne laag vruchtvlees en een grote pit binnenin; de koffieboon. Naarmate de bes gedurende het groeiproces rijper wordt, kleurt deze van groen naar geel naar rood. Rijpe koffiebessen zijn daarmee dus eenvoudig te herkennen aan hun rode kleur. Het rijpingsproces van de koffieboon is van grote invloed op de uiteindelijke smaak van koffie. Het is daarom belangrijk dat de koffiebessen niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat worden geplukt. De koffiebes wordt na het oogsten gepeld en dan houd je de pit over. Dit is de koffieboon.

Soorten koffiebonen

In grote lijnen zijn er twee soorten koffiebonen: Arabica en Robusta. Hoewel alle soorten koffieplanten onder deze twee namen vallen, zijn er tussen de koffieplanten onderling wel weer veel verschillen die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak van de koffie. Ook de kwaliteit van de planten en daarmee uiteindelijk de kwaliteit van de koffieboon zijn van invloed op de smaak. Het type koffieboon dat wordt gebruikt zegt dus nog lang niet alles over de smaak van koffie.

Arabica v.s. Robusta

Zowel de Arabica als de Robusta boon heeft ieder zijn eigen kenmerken. Zo bevat de Robusta boon twee keer zoveel cafeïne als de Arabica boon. Ook is de Robusta boon bitterder van smaak en bevatten deze bonen minder suiker dan de Arabica boon. Is de Robusta boon dan niet de grote favoriet? Nee, want smaken verschillen en in de praktijk worden beide bonensoorten gemixt om verschillende koffieblends te ontwikkelen.

Herkomst van de koffieboon

Het is niet precies duidelijk waar de koffieplant van origine vandaan komt. Toch wordt Ethiopië vaak genoemd als het land waar koffie van origine vandaan komt. Tegenwoordig zijn in meer dan 50 landen over de gehele wereld koffieplantages te vinden. Door de verschillen in klimaat, hoogte waarop de bonen worden verbouwd en de wijze van verbouwen zijn er veel verschillen in de kwaliteit en smaak. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de wijze waarop de bessen worden verwerkt en gebrand. Ondanks dat de de kwaliteit en smaak van de koffieboon per plantage kan verschillen, is het land van herkomst een goede indicatie die de smaak en kwaliteit van de koffie kan aangeven.

Bekende koffielanden

  • Colombia (Zuid Amerika): mogelijk een van de meest bekende koffieproducenten die vanwege de gunstige ligging van het land kwalitatief zeer goede koffie kan verbouwen. Kenmerkend is de grote range aan koffiesmaken die hier vandaan komen, varierend van zoete lichte koffie, tot meer zwaardere koffies. 
  • Brazilie (Zuid Amerika): de grootste koffieproducent ter wereld waar naar schatting zo’n ⅓ van de totale koffieproductie vandaan komt (bron). Kenmerkend is de stevige en zoete smaak van de koffie met nootachtige smaakvariaties. 
  • Ethiopië (Oost-Afrika): Volgens velen is Ethiopië het land waar van origine koffie vandaan komt. Kenmerkend is de bijzonder fruitige smaak van de koffie. 
  • Kenia (Oost-Afrika): de koffiebonen uit kenia zijn erg populair onder de Europese bevolking. Kenmerkend voor de koffie uit Kenia is de zoetheid en de hoge kwaliteit bonen.

Tot slot…

Hopelijk heb je zo een idee gekregen van de verschillende soorten koffiebonen en de herkomst van de koffieboon. Hoewel Arabica en Robusta de twee namen zijn voor het soort boon, blijkt dat de smaken onderling veel van elkaar kunnen verschillen. Maar mocht je een keuze moeten maken dan zijn de kenmerken van Arabica of Robusta en het land van herkomst een goede indicatie voor de smaak van je kop koffie!

Meer weten over welke koffie voor Cupplement wordt gebruikt? Check dan onze koffiepagina. Of check onze blog over hoe de koffiebessen worden verwerkt tot koffieboon: Van bes tot boon: de transformatie van de koffiebes.

Bronnen/Literatuur