Coffee Break en 11 koffieweetjes voor de échte liefhebber! koffiefeitjes weetjes crema aroma zuurgraad
2 min Leestijd

Coffee Break en 11 koffieweetjes voor de échte liefhebber!

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Opeens zijn we in een ongewone en onbekende situatie beland. Horeca en scholen zitten op slot, kantoorpanden staan leeg en jouw medewerkers zijn veelal ‘thuiswerkers’ geworden. Tijdens deze koffiemomenten moet je dan ook proberen om lekker te genieten. Deze koffiecups zorgen voor een ultieme smaakbeleving en maken die kleine break een echte traktatie voor al jouw harde werk gedurende de dag, of om gewoon lekker de dag mee te kunnen beginnen.

Onderschat de kracht van een cafeïne Boost niet! Tijdens een lange werkdag heb je soms een extra boost nodig. Deze extra boost zorgt namelijk voor een verhoging van de productiviteit, en een betere focus op het werk. Daarnaast is het enorm belangrijk om jezelf een momentje van rust en ontspanning te gunnen. Mijns inziens kan dat het allerbeste met een heerlijke kop koffie, en wellicht iets moois om te lezen.

Daarnaast heb ik een 11 koffieweetjes, die voor iedere koffieliefhebber leuk zijn om te weten, én je maakt er natuurlijk indruk mee op je gezelschap:

11 koffieweetjes

1. De vrucht van een koffieplant is de koffiebes: De koffiebes bestaat uit een schil, vruchtvlees, pergamino (harde schil die koffieboon beschermt) en meestal twee koffiebonen.

2. De wereldkoffieproductie komt voor 99% van twee soorten koffieplanten: de Coffea Arabica (of Arabica) en de Coffea Canepohra (of Robusta).

3. Een koffieplant geeft tussen de 1,4 en 2,5 kilo bessen per jaar. Wat gemiddeld neerkomt op ongeveer 285 gram gebrande koffie.

Koffie bessen aan een plant

4. Een gemiddelde kop koffie bevat rond de 90 mg cafeïne. Cafeïne begint na 15-20 min te werken. Het effect kan 8 tot 14 uur duren, afhankelijk van de persoon.

5. Cafeïne zit in 60 plantsoorten, waarvan cacao thee en koffie de bekendste zijn.

6. Aroma,zuurgraadbody en smaak zijn de belangrijkste factoren waarop koffie beoordeeld wordt bij het koffie proeven. De beoordeling vindt plaats door een interactie tussen de zintuigen waaronder zien, proeven, ruiken, voelen en horen!!

7. De “cremalaag” is het enige visuele aspect van je bonenkoffie. De kleur, de dikte en het gemarmerde effect zeggen niks over de kwaliteit van espresso maar wel over de versheid van de bonen en hoe sterk de koffie gebrand is.

8. De meest belangrijke parameters bij het zetten van een goede kop koffie zijn de dosis gemalen koffie, de inhoud van het kopje, de extractietijd, de korrelverdeling (maling), de temperatuur en de druk.

Koffie bessen aan een plant

9. Bij het bereiden van bonenkoffie komt cafestol vrij, dat is een vetachtige stof die voor een verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed zorgt. Bij filter/freshbrew koffie blijft cafestol achter in het filter. Ook in instant koffie zit geen cafestol.

Latte art
10. ‘Latte Art’ betekent letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino, of van een caffè latte. Figuren worden gevormd met behulp van speciale technieken waarmee je vormen maakt in het melkschuim.

11. Top tien van de koffieproducerende landen:

Hieronder de top 10 koffieproducerende landen:

  • Brazilië
  • Vietnam
  • Colombia
  • Indonesië
  • Ethiopië
  • Honduras
  • India
  • Uganda
  • Mexico
  • Guatemala

Wat is ‘Specialty coffee’ ?

Specialty coffee is kwalitatief hoogwaardige koffie met unieke smaakeigenschappen.

Dit is een guestblog van Noortje. Bezoek haar Instagram voor meer van dit soort content.