kokosolie door je koffie bulletproof boter kokos gezond voordelen bijwerkingen hoe veel recept
2 min Leestijd

Kokosolie in koffie voor extra energie en focus

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

“Kokosolie in de koffie of gewoon zwart?” Als het aan ons ligt wordt dit standaard gevraagd als je een kopje koffie gaat bestellen. Maar er is een grote kans dat je nog nooit bedacht hebt om een plens olie in je bakkie pleur te gooien. Toch zijn er heel veel voordelen aan het toevoegen van kokosolie.

In het kort

Kokosolie is een rijke bron van medium-chain triglycerides (MCTs). Dit type verzadigde vetzuren wordt sneller door je lichaam opgenomen dan andere verzadigde vetzuren waardoor je lichaam deze vetzuren snel om kan zetten in energie.

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een natuurlijke olie die zoals de naam al doet vermoeden, gewonnen wordt uit kokosnoten. Kokosolie staat voornamelijk bekend om zijn gezondheidsvoordelen en is daarnaast een heerlijke toevoeging aan shakes, salades of koffie.

De samenstelling van kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetzuren, om precies te zijn mediumchain triglycerides (MCTs). Deze verzadigde vetzuren in kokosolie staan erom bekend dat zij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vetten in olijfolie, makkelijker door je lichaam worden opgenomen (1).

Kokosolie komt in Nederland voornamelijk in een vaste vorm voor. Dit heeft voornamelijk te maken met de temperatuur in ons land. Hierdoor zal je in de supermarkt niet zo snel een vloeibare vorm tegenkomen.

Kokosolie voor extra energie

Een van de voordelen van kokosolie die wel wetenschappelijk is onderzocht is dat vetten voor je lichaam een belangrijke bron van energie zijn. MCT’s in kokosolie worden door je lichaam snel opgenomen wat er daardoor ook voor zorgt dat deze vetzuren snel kunnen worden omgezet in energie (2). Kokosolie kan daarmee worden gezien als een snelle bron van extra energie. Daarnaast zorgt kokosolie voor een lang verzadigd gevoel, waardoor jij geen hongerdips krijgt gedurende de dag en optimaal kan blijven presteren.

Kokosolie voor extra focus

Door de vetten uit kokosolie toe te voegen aan je bakje koffie, zorg je er voor dat cognitief verbeterende stoffen uit koffie je brein kunnen bereiken. De vetten laten de antioxidanten en stoffen zoals kawheol en cafestol de bloed-brein-barrière passeren, waardoor jij naast de energie boost ook een grote focus-kick krijgt!

Kokosolie in je koffie?

Een hap pure kokosolie is natuurlijk niet bepaald lekker, en dat zouden we je ook zeker niet aanraden. Door kokosolie aan je koffie toe te voegen, zorgt de hitte van koffie dat de kokosolie vloeibaar wordt. Dit geeft jouw dagelijkse kop koffie ook nog eens een wat romige smaak als je de olie goed door de koffie mixt met een kleine handmixer, blender of zelfs met een vork.

MCT Olie C8

 Als je het echt goed wilt aanpakken, dan zijn er op de markt verschillende MCT olie producten verkrijgbaar die meer effectieve MCTs bevatten dan standaard kokosolie. Kokosolie bevat namelijk maar 50% aan MCTs, terwijl MCT olie in de meeste gevallen 100% van deze goede vetten bevat. MCT olie is ook nog eens vloeibaar, waardoor het nóg makkelijker in gebruik is. Bij Cupplement hebben wij ook een eigen MCT C8 olie. Dit is de meest pure vorm van MCT olie en wordt geleverd met een handig schenktuitje.