Wat is L-theanine, wat doet het, wat zijn de voordelen waar zit het in groene thee brein booster cognitief
2 min Leestijd

De werking en voordelen van L-Theanine: het wondermiddel voor je brein

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wil je jouw concentratie naar het volgende niveau laten stijgen? Als je actief onze blogs hebt gelezen en onze Energy Focus Blend al elke ochtend door je koffiemachine heen raast, weet jij inmiddels al een aantal dingen om je concentratie te verbeteren.

Maar wat als ik je vertelde dat de grootste concurrent van koffie jouw concentratie nog meer kan verbeteren? Ja, je hoort het goed: een stofje uit thee, met de tegenovergestelde werking als cafeine, kan jouw focus een grote boost geven. Ook kan het zelfs je stress op een lager pitje zetten. Maak kennis met de werking van L-theanine.

Wat is L-theanine precies?

L-theanine is een wateroplosbaar aminozuur die te vinden is thee, voornamelijk in groene thee. De werking van L-theanine speelt een grote rol in het verlagen van stress en angst. Om meteen in de wetenschappelijke feiten te duiken: L-theanine blokkeert het glutaminezuur naar de glutamine receptoren, waardoor het brein makkelijker zogenoemde alfagolven in het brein kan activeren. Deze alfagolven zijn in tegenstelling tot alledaagse betagolven rustgevend en zorgen voor een verbetering van je cognitieve prestaties zoals concentratie en geheugen. 

De werking en voordelen van L-Theanine (uit thee): het wondermiddel voor je brein

Waar kun je L-Theanine uit halen?

Zoals hierboven al genoemd, kun je met een warm kopje groene of zwarte thee L-theanine binnenkrijgen. Met een kopje van zo’n 200 ml krijg je ongeveer 25 mg L-theanine. Je zult echter de waterkoker vaak aan moeten zetten en flink wat zakjes thee er doorheen moeten jagen om een werkzame hoeveelheid te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid ligt namelijk tussen de 100 en 400 mg. Wil je dus niet te veel liters thee hoeven drinken, dan ben je beter af met het kopen van een L-theanine supplement. Deze zijn te krijgen in zowel poeder- als capsulevorm, en zijn voor weinig geld te verkrijgen bij de meeste fitness- en gezondheidswinkels. Mix een beetje poeder door je kopje koffie of thee, en ervaar zo de stress verlagende en cognitief verbeterende voordelen van L-theanine!

Wat zijn de gevaren van L-Theanine?

Er zijn eigenlijk geen gevaren gevonden voor consumptie van L-theanine. Er is onderzoek gedaan met een inname tot aan 4000mg per dag en zelfs dan waren er nog geen gevaren gevonden, behalve verhoogde slaperigheid. Maar toch is het toevoegen van pure L-theanine aan supplementen verboden, aangezien het een novel food status heeft verkregen. Dit zorgt ervoor dat L-theanine in pure vorm niet aan supplementen mag woorden toegevoegd. Gelukkig is daar een oplossing voor en hebben we in onze koffie Green Tea Extract zitten wat voor (98% uit L-theanine bestaat). Zo kan je compleet legaal van de effecten van L-theanine door je koffie genieten.

Tip: Wil je helemaal een geweldige boost geven aan je lichaam? Mix dan een kopje Energy Focus Blend, samen met een goede scheut MCT-olie en 100 tot 400mg L-theanine. Bedank ons later maar!

Hieronder geeft Manon nog wat extra informatie over L-theanine. Bekijk snel de video en dan ben je volledig op de hoogte!

Meer weten over koffie upgrades: