Wat doet Leptine de verzadigingshormoon hoe minder honger afvallen leptine vetcellen
2 min Leestijd

Leptine de verzadigingshormoon, de reden waarom jij blijft eten (of juist niet)

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Verbaas jij je er ook altijd zo over dat je heel snel na een maaltijd alweer honger hebt? Dit komt onder andere door een venijnig hormoonstofje genaamd Leptine. De huidige wetenschappelijke inzichten over dit stofje hebben we netjes op een rijtje gezeten. Aan het einde lees je hoe je jouw eigen Leptinelevels kunt beïnvloeden, Lees dus snel verder!

Wat doet leptine?

Raar maar waar, leptine wordt aangemaakt in je vetcellen. Hoe meer vetcellen je hebt, hoe meer leptine er aangemaakt zal worden. Huh? Maar dan zouden mensen met obesitas heel snel en lang verzadigd moeten zijn toch? Dit gaat helaas niet op, je lichaam kan ook resistent voor dit stofje worden. Dit betekent dat bij grote producties leptine je hersenen het niet meer zullen verwerken en je eetlust dus ook niet zal dalen. Vandaar ook dat het voor mensen met obesitas heel moeilijk is om af te vallen. Ze zullen zich niet of amper verzadigd voelen door deze resistentie.

Beïnvloeding

Er zijn verschillende oorzaken waarom het meer of minder wordt aangemaakt in je lichaam. Heb jij bijvoorbeeld haast zul je sneller eten en minder kauwen. Misschien herken je het wel, je hebt net een snelle hap op van het station en bij de volgende etenskraam heb je alweer honger. Bewust en langzaam eten zorgt er voor dat je sneller en langer verzadigd blijft na de maaltijd. Doe je dit dus niet, is het effect het tegenovergestelde. 

Waar zit leptine de verzadigingshormoon in

Houd je van eieren, vlees, vis of misschien peulvruchten? Dan zit je goed. Met name eiwit heeft zich bewezen als het gaat om het verhogen van leptinegevoeligheid. Naast die nieuwe gains kan eiwit er dus ook voor zorgen dat je je vet kwijtraakt. Een mooie win-win situatie!

Ben jij een echte gezondheidsfreak(of gewoon geïnteresseerd in gezondheid)? Lees dan ook onze andere blogs op https://www.cupplement.nl/blog/