MCT olie C8 afvallen energie concentreren focus koffie bulletproof kopen proberen
2 min Leestijd

MCT-olie: 3 gezondheidsvoordelen

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wat is MCT-olie?

MCT staat voor Medium Chain Triglyceride. Triglyceride is een ander woord voor een vet molecuul, wat bestaat uit een glycerol “backbone” waar 3 losse vetzuren aan vast zitten. Medium Chain betekent dat de vetzuren een middellange keten (6 tot 12 koolstofatomen) hebben, in tegenstelling tot ‘normale’ vetten die lange ketens (13 tot 22 koolstofatomen) hebben. MCT-olie wordt voornamelijk gewonnen uit Palmolie en kokosolie. In kokosolie is het MCT-gehalte bijvoorbeeld ongeveer 65%. MCT-olie valt onder de verzadigde vetten. In tegenstelling tot normale verzadigde vetten, zijn deze medium chain verzadigde vetten niet nadelig voor hart en bloedvaten. MCT heeft zelfs meerdere gezondheidsvoordelen die we in deze blog gaan behandelen.

1. MCT-olie zorgt voor snelle maar stabiele energie gedurende de dag

Omdat MCT kleine moleculen zijn kunnen ze, net als glucose, direct vanuit de darmwand in ons bloed worden opgenomen om van daaruit rechtstreeks naar de mitochondriën te worden gebracht als bron voor energie. Ze zijn voor ons lichaam dus makkelijk te verteren. Ze zijn daarbij een schone en snelle brandstof voor je mitochondriën en worden daarom ook niet gebruikt voor vetopslag. Ook vragen MCT’s geen energie van de lever, gal en alvleesklier om te helpen bij de vertering, zoals bij alle andere vetten. MCT’s hebben dan ook niets te maken met de cholesterolstofwisseling in je lever en ze verhogen dus ook niet je cholesterol.

2. MCT-olie helpt bij het afvallen

Er zijn twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor een gevoel van verzadiging: leptine en peptide YY. Naarmate we ons meer verzadigd voelen zullen we minder eten. Er zijn diverse onderzoeken die hebben aangetoond dat gebruik van MCT-olie zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor proefpersonen minder aten. Er zijn meerdere studies die hebben aangetoond dat het gebruik van MCT-olie zorgde voor een lager gewicht, minder buikomvang en zelfs dat het kan meehelpen om obesitas te voorkomen. Daarnaast wordt MCT-olie rechtstreeks in de lever omgezet tot energie. Daardoor kan het niet worden opgeslagen als lichaamsvet.

3. MCT-olie verbetert je mentale prestaties

Onze hersenen gebruiken vooral glucose als brandstof voor energie, maar ze kunnen ook ketonen gebruiken. Ketonen worden door de lever aangemaakt vanuit vetten als bron van energie. De vetten in MCT-olie kunnen makkelijk door de lever worden omgezet in ketonen. Het is dus direct bruikbare brandstof voor onze hersenen. Omdat het dus een goede brandstof is voor je hersenen, kunnen ze helpen om mentaal optimaal te presteren. Dit gaat verder dan alleen helder kunnen nadenken en een lange tijd geconcentreerd kunnen werken.

MCT-olie in je Koffie

MCT-olie is perfect voor in de Energy & focus blend voor een extra boost. Het is smaakloos en je koffie wordt er zelfs iets romiger van. Bestel hier je MCT-olie en geniet van de hierboven genoemde voordelen.