7 tips om mediteren te leren voor beginners slaapmeditatie beter slapen wat helpt om beter te mediteren
2 min Leestijd

7 tips om mediteren te leren voor beginners

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Je zal het ongetwijfeld wel kennen: meditatie. Waar dit vroeger als iets zweverigs werd gezien, is het nu voor veel mensen onderdeel van een gezond levenspatroon.

Door middel van mediteren probeer je je aandacht naar binnen te keren. Je probeert bewust te worden van je gedachtes en laat die de vrije loop. Je kan veel positieve effecten ervaren van mediteren, zoals meer rust, balans en meer inzicht in jezelf. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Klinkt goed, toch?

Helaas is het niet voor iedereen zo simpel om de positieve effecten van mediteren te ervaren. Sommigen raken gefrustreerd, kunnen geen rust vinden, hebben het idee dat ze tijd verspillen, noem maar op. Daarom hebben wij 7 meditatietips voor je opgesomd. Raak dus niet ontmoedigd, met een beetje geduld en oefening heb je het mediteren zo onder de knie! Probeer het maar eens uit.

1. Mediteer zonder verwachtingen

Je hoeft niet iets te bereiken of te voldoen aan bepaalde verwachtingen wanneer je mediteert. Laat het los en ga er met een open houding in. Je kunt het niet goed of fout doen, doe gewoon lekker wat fijn voelt! Dan zal je vanzelf positieve effecten ervaren.

2. Ga comfortabel zitten

Zoek een houding die comfortabel voor jou is. Je hoeft niet in een perfecte kleermakerszit; ga gewoon lekker zitten hoe jij wil. Gebruik eventueel een kussen zodat je op een zachte ondergrond zit.

3. Zet een timer of wekker

Raak je snel afgeleid? Heb je de neiging om te kijken hoe lang je al bezig bent of hoe lang je nog ‘moet’? Zet dan een timer of wekker. Hierdoor gun je jezelf die 10 minuten (of hoe kort/lang je natuurlijk zelf wilt) rust zonder dat je in de gaten moet houden hoe ver je al bent.

4. Probeer je gedachten niet te stoppen of te veranderen

Het is normaal dat je hoofd vol zit met gedachten. Het is niet de bedoeling dat je die actief probeert tegen te houden of te veranderen. Laat ze maar hun gang gaan. Probeer ze alleen op te merken, doe er verder niets mee.

5. Begin klein.

Meditatie vergt oefening. Je hoeft niet meteen een halfuur of zelfs een uur te mediteren. Begin klein, probeer aan het begin gewoon een paar minuten te mediteren. Dit kan ook al genoeg zijn om positieve effecten te ervaren!

6. Probeer verschillende vormen meditatie

Iedereen is anders. De klassieke vorm van meditatie, op een kussentje met je ogen dicht, werkt niet voor iedereen. Probeer dus ook eens een andere vorm van mediteren! Er bestaat van alles, denk bijvoorbeeld aan ademhalingsmeditatie, wandelmeditatie, geleide meditatie, etc.

7. Heb geduld!

Het is hartstikke normaal dat je het mediteren niet binnen een paar dagen onder de knie hebt. Blijf volhouden en oefenen. Geduld is een schone zaak!

We hopen dat deze tips je op weg kunnen helpen met het mediteren. Wil je meer lezen over gezondheid, fitness en voeding? Neem dan eens een kijkje bij onze andere blogposts!