De top 3 Nootropics voor het sporten. Nootropics helpen je het maximale uit jezelf te halen. Dit is natuurlijk super belangrijk wanneer je een goede sportsessie hardlopen, fitnessen of fietsen carnetine, Rhodiola Rosea en cafeïne  L-theanine
3 min Leestijd

De top 3 Nootropics voor het sporten

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wanneer je gaat fitnessen neem je dan eerst een schepje pre workout? Of wanneer je gaat wielrennen eerst een dubbele espresso? Of als je gaat hardlopen een blikje energy drink? Wat goed, want dan ben je opzoek naar hoe jij jouw sportsessie nog effectiever kan maken. Maar waarschijnlijk wil je dan ook dat deze energieboosters gezond zijn toch? Dat er geen suiker in zit en niet te veel cafeïne of smaakstoffen. Wij ook. En toen kwamen wij uit op Nootropics. Dit zijn natuurlijke fysieke en mentale boosters die jou gaan helpen productiever te zijn en de sportsessie van je leven neer te zetten. Veel van deze Nootropics heb ik getest. En er zijn er een paar, pooooeeeh die geven je veel energie!! Die gaan je meer gewichten op laten tillen en harder laten rennen en fietsen als ooit tevoren. In deze blog deel ik de top 3 Nootropics voor het sporten.

3. Rhodiola Rosea

Ik neem je mee naar voor de val van het ijzeren gordijn. Europa was opgesplitst in tweeën, het Amerikaanse gedeelte en het gedeelte van de Sovjet Unie. De Olympische Spelen waren toen enorm belangrijk om te laten zien dat de Sovjet Unie het sterkere volk was. Dus in geheime laboratoria was de Sovjet Unie aan het testen met hoe ze hun sporters optimaal konden laten presteren. En ze waren iets op het spoor. De Russische sporters wonnen namelijk de ene na de andere duursport wedstrijd. Al was het hardlopen of wielrennen, niemand kon hun bijhouden. Dit kwam door een geheim goedje dat in het lab was getest en toen werd gegeven aan de sporters, namelijk Rhodiola Rosea. Het was zo geheim dat de mensen in het lab er nooit over mochten vertellen. Maar natuurlijk was dit niet genoeg en kwamen ze met sterkere en sterkere energie boosters totdat de sporters van de Sovjet Unie in groten getale werden gediskwalificeerd vanwege doping.

Nu wil ik jullie geen doping aansmeren maar de lichte variant ervan; Rhodiola Rosea. Dit gele plantje staat niet op de doping lijst, maar zorgt wel voor meer energie en minder snel een uitgeput moe gevoel. De laatste jaren groeit het enorm in populariteit omdat er steeds meer onderzoek naar wordt gedaan. In 2013 is bijvoorbeeld gevonden dat wielrenners die Rhodiola Rosea nemen een lagere hartslag hebben en sneller fietsen dan de wielrenners die de placebo namen. Dus probeer het eens uit en deel wat jij ervan vindt.

2. Cafeïne met Theanine

Heb je wel eens een pre-workout genomen met veel cafeïne erin? Dan heb je waarschijnlijk ook ervaren dat je hart bijna je keel uit klopt, je zweetaanvallen krijgt en misschien zelfs niet meer kan slapen. Daarom ben ik ook geen voorstander van pre-workout door de veel te hoge dosis aan cafeïne. Maar ik ben wel voorstander van de cafeïne combineren met Theanine (wat onder andere in groene thee zit). 

Een studie ging namelijk meten wat de effecten zijn van cafeïne of cafeïne plus Theanine zijn op de concentratie. Wat bleek. De mensen die de combinatie namen konden sneller tussen taken switchen en langer geconcentreerd aan het werk gaan. Ditzelfde effect merk je ook tijdens het sporten. Je merkt de verbeterde concentratie en meer energie zonder de negatieve effecten als hartkloppingen, hoofdpijn, slapeloosheid en moodswings die je wel merkt wanneer je alleen een grote dosis cafeïne neemt.

1. Carnitine

Hier hebben we het ook al in eerdere blogs over gehad, het effect van carnitine. Dit staat ook op nummer 1 van de top 3 Nootropics voor het sporten.

Waarschijnlijk heb je de volgende uitspraak wel eens gehoord. Je mitochondriën zijn de power houses van je cellen. Je mitochondriën geven je cellen en zo je lichaam de energie om de beste sportsessie van je leven neer te zetten. Carnitine helpt om het opgeslagen vet naar de mitochondriën te brengen om deze zo om te zetten in energie. Dit kan je dus helpen bij het verbranden van vet (hiervoor zou ik voor Carnitine Taraat kiezen) en bij het creëren van energie (daarvoor kan je het best Acetyl L-Carnitine nemen). Dit is natuurlijk een geweldige combi en al helemaal omdat het hier op cel niveau gebeurt, je lichaam slingert dus zelf het motortje aan. 

En wist je dat een combinatie van cafeine en Theanine in Cupplement zit, voor meer energie en focus gedurende hele dag. Probeer het dus nu.