Nutri-score wat is de Nutriscore hoe werkt de Nutri score Nutri-score B is dat goed of slecht hoe lezen
2 min Leestijd

Nutri-score: top of flop?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Nutri-score: Top of Flop?

Heb jij al gehoord over het nieuwste idee dat de rijksoverheid heeft geïntroduceerd voor consumenten? Wat ons betreft erg nuttig en tof. Het is ontwikkeld om het makkelijker te maken voor de consument om voor gezonde producten te kiezen. Het is vergelijkbaar met het welbekende energielabel . Dit wordt ingevoerd in de eerste helft van 2022. Ieder product krijgt een nutri-score tussen A en E. Hierin staat A voor de meest gezonde optie en E voor de minst gezonde optie. In één oogopslag zie je welk product de gezondste optie is. We weten natuurlijk al welke score onze koffieblends zouden verdienen. Een A zonder twijfel vanwege de vitamines en superfoods waar wij mee zorgen dat koffie drinken een gezonde gewoonte is geworden .

Hoe gaan ze nu bepalen wanneer een product A,B,C,D of een E scoort? Dit doen ze door de slechte eigenschappen af te zetten tegen de goede eigenschappen van producten. Bij de negatieve eigenschappen rekent de rijksoverheid het aantal kcal, suiker, verzadigde vetten en natrium mee. Hoe meer er hier van in een product zit hoe meer punten hiervoor worden gerekend. Je wilt dus een product met zo min mogelijk punten om optimaal te kunnen presteren in je leven. Daarentegen worden de eigenschappen van producten die jouw lichaam fit en gezond houden van de punten afgehaald. Hier wil je hier dus wel zo hoog mogelijk scoren. Je krijgt punten voor de hoeveelheid vezels, eiwitten en groente en fruit in het product. Onderstaande tabel is een voorbeeld van een product die een A scoort. Ook is de criteria toegevoegd voor de verschillende nutri-scores.

Zie jij straks in 2022 een nutri-score in de winkel op ieder product staan kun jij nu mooi aan iedereen uitleggen waar deze voor staat.