Wat is het Paleodieet: Eten volgens je oerinstinct weekmenu is Paleo gezond bijwerkingen wat mag je wel eten wat mag je niet eten Paleodieet
2 min Leestijd

Wat is het Paleodieet: Eten volgens je oerinstinct

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Het paleodieet is met goed recht het alleroudste dieet ooit te noemen. Maar liefst 2,5 miljoen jaar bestaat het paleodieet al. Vroeger gegeten uit noodzaak, tegenwoordig vanuit gezondheidsoverwegingen. Maar wat houdt het paleodieet nu in? en is dit dieet eigenlijk wel zo gezond? In deze blog vertellen we je er alles over, en voorzien wij jou hierbij van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Wat is het Paleodieet?

Het paleodieet, ook wel paleolithisch dieet of jager-verzamelaar dieet genoemd, is gebaseerd op het veronderstelde eetpatroon van de oermens.  De maag-darm-lever arts Walter L. Voegtlin heeft in de jaren 70 bekendheid gecreëerd voor dit dieet. Sindsdien zijn er verschillende artsen en diëtisten die hebben gepleit voor deze manier van eten.

Wat mag je niet eten?

Alle hedendaagse bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, snoep, chips en kant en klare maaltijden vallen direct af. Maar ook landbouw en domesticatie zijn fenomenen die de oermens nooit heeft meegemaakt. Graanproducten als brood, ontbijtgranen & pasta, Zuivel en peulvruchten passen hierdoor niet in het paleodieet.

Wat mag je wel eten?

Alles wat de oermens ook at, denk hierbij aan:

  • Vis

  • Vlees

  • Fruit

  • Kokosolie

  • Groenten

  • Ongebrande noten

Is het gezond?

De filosofie is dat onze genen nog niet zijn aangepast aan de moderne manier van eten, omdat die manier van eten relatief kort bestaat. 10.000 jaar in vergelijking met meer dan 2 miljoen jaar. Hedendaagse welvaartsziekten als obesitas, diabetes en hart en vaten zouden dan ook zijn oorzaak vinden in deze manier van eten, aldus de Paleobeweging.

Uit een review (Vergelijking van verschillende onderzoeken) blijkt dat het paleodieet kan helpen bij afvallen en de algemene stofwisseling. Wel kan er een calcium tekort ontstaan en dit is dan ook belangrijk om te monitoren. Er is verder onderzoek vereist om deze gezondheidsvoordelen te bewijzen.

Conclusie: Zoals vaak in de wetenschap is er geen vaststaande conclusie, doe dus vooral datgene wat voor jou goed voelt!

Benieuwd naar meer blogs over gezondheid? neem dan een kijkje op onze blogpagina