Heb je supplementen nodig als je gezond eten? Waarom heb je supplementen nodig? Meer supplementen nodig wanneer je sport en tegenwoordig moderne tijd.
4 min Leestijd

Heb je supplementen nodig als je goed eet?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

 

Dat is een vraag die we vaak krijgen. Nederland heeft een van de duurste plas ter wereld, doordat we veel supplementen niet opnemen en weer uitplassen. Heb je supplementen nodig wanneer je gewoon volgens de schijf van 5 eet? Voor ons is het antwoord een volmondige JA en hier zijn de 4 redenen waarom.

4 antwoorden op de vraag: heb je supplementen nodig als je goed eet?

1. De hoge hoeveelheid giftige stoffen in de moderne samenleving.

Wanneer je deze blog leest is de kans groot dat je in de buurt van een drukke weg woont en misschien zelfs wel werkt in de buurt van een industrieterrein. Waarschijnlijk gebruik je zeep met chemicaliën erin en eet je wel eens voeding wat bespoten is. Tot slot is de kans ook groot dat je vaak iets eet of drinkt wat verpakt is in plastic en wanneer je in een ouder huis woont is de kans op schimmels ook erg groot.

Het menselijk lichaam is nog nooit zo veel blootgesteld aan giftige stoffen en het is ontzettend lastig om deze te ontwijken. Daarom is het nemen van vitamines, mineralen en antioxidanten zo belangrijk. Deze zorgen er voor dat je lichaam de giftige stoffen sneller af kan voeren waardoor het geen blijvende schade doet aan je DNA.

2. Je hebt meer supplementen nodig als je sport.

Wanneer je dit leest ben je waarschijnlijk bewust bezig met je lifestyle en sport je ook regelmatig. Misschien vraag je wel nog meer van je lichaam door ook wel eens lange dagen te maken en niet altijd genoeg rust te pakken.

Onderzoek geeft aan dat wanneer je veel vraagt van je lichaam en niet altijd genoeg rust pakt, het extra belangrijk is bepaalde supplementen binnen te krijgen. Voornamelijk vanwege twee redenen.

De eerste reden is het hebben van voldoende energie gedurende dag. Dit onderzoek vond dat voornamelijk creatine, cafeïne en β-alanine hiervoor belangrijk zijn.

Ten tweede voor het herstellen na een sportsessie. Hierbij vonden ze dat koolhydraten, eiwitpoeders en EAA’s (essential amino acids) ontzettend belangrijk zijn.

3. De huidige voeding bevat minder nutriënten dan vroeger.

Vind jij een appel of aardbei ook zo heerlijk zoet? Dit is omdat deze over de jaren zo zijn gemodificeerd dat ze steeds meer suiker bevatten, ten koste van vezels en vitamines. Dit zorgt ervoor dat mensen het lekkerder vinden, maar dit maakt het helaas wel minder gezond. Onderzoeken naar de leefstijl van onze verre voorouders vonden dus ook dat hun bord gevuld was met heel ander voedsel wat nu nauwelijks meer gegeten wordt. Dit voedsel (zoals knollen en veel meer donker groene bladgroente) zit boordevol gezonde nutriënten maar is helaas wel een stuk minder zoet.

Ook zorgen de pesticiden ervoor dat er 75% minder micronutriënten in de grond en in je voeding zitOrganic eten blijkt hierbij al iets te helpen, maar ditzelfde probleem doet zich ook voor bij het stukje vlees of vis wat misschien vanavond op je bord ligt. Onderzoek vond namelijk dat kweekvis een stuk minder Omega 3 en vitamine D bevat dan de wilde vissen die vroeger werden gevangen.

4. Het verschepen van voeding zorgt voor een afname in nutriënten.

Zoals je misschien wel weet heeft de voeding dat in de supermarkt ligt een lange reis achter de rug. Sommige appels die je daar bijvoorbeeld ziet zijn 10 maanden oud! In deze dagen tot maanden doet de groente en fruit iets wat respiration (ademhaling) wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van dit voedsel achteruit gaat, het breekt dan macro- en micronutriënten langzaam af. Dit zorgt voor een afname van smaak (proef maar eens een verse tomaat en eentje die in de schappen van de supermarkt ligt), textuur, maar ook van de vitamines die erin zitten. Maar hoor ik je nu denken. De holbewoners namen ook geen supplementen, heb je dan wel echt supplementen nodig als je goed eet?

Onze prehistorische voorouders namen ook supplementen

Nee, de oermensen hadden geen doosjes met pillen en poedertjes die ze met amandelmelk in een shakebeker mixten, maar toch waren ze groot fan van supplementen. Zo aten ze veel groente die nu worden gezien als superfoods en jij misschien wel als extracten in pilvorm slikt. Ook kregen ze een stuk grotere hoeveelheid aarde binnen dan wij nu doen na het wassen en koken van bijvoorbeeld champignons. Dit is ondanks dat Rens Kroes hier wat gek op werd aangekeken een gezond iets, het zit namelijk vol met probiotics.

Naast groente, fruit en aarde aten de holbewoners hun vlees ook heel anders dan wij doen. Waar wij een groot deel van het dier niet opeten lag vroeger het hele beest op je bord. Nadat je hier alles van opgegeten had werden de botten ook nog uren lang gekookt waardoor ze soepen dronken die boordevol vitamine D, collageen en gelatine zaten. Hun heerlijke soepje bevatten eigenlijk hetzelfde als de gewrichtssupplementen die je nu in de drogisterij kan kopen.

Ik hoop dat deze blog antwoord geeft op de vraag of je voedingssupplementen nodig hebt. Mocht je iedere week zo een interessante blog willen ontvangen, meld je dan hier gratis aan voor de weekly performance.