te veel vitamine b6
3 min Leestijd

Te veel vitamine B6? Symptomen, oorzaken en de oplossing

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Ken jij het bizarre verhaal al van Sven Kramer? Hij kreeg van een voedingskundige enorme hoeveelheden van vitamine B6 voorgeschreven omdat hij een tekort had. Deze hoeveelheden waren echter te hoog en veroorzaakte zenuwschade waardoor hij een jaar lang geen wedstrijden heeft kunnen schaatsen. Bizar hé? Maar hoe werkt dit dan? Hoeveel is te veel en wat gebeurt er met je lichaam? Waar is vitamine B6 eigenlijk goed voor?

 

Te veel vitamine B6

Vitamine B6 is voor meerdere dingen belangrijk. Het is belangrijk voor de stofwisseling, het reguleren van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Een juiste inname zou ook helpen bij de verlaging van de homocysteïne- en cholesterolspiegel, wat een positieve invloed heeft op hart en bloedvaten en de hersenstofwisseling.1 Dat zijn best een aantal dingen. Sporters nemen vaker een vitamine B6 supplement omdat bij vooral sporten in wedstrijdverband concentratie vermogen een heel belangrijk onderdeel is en vitamine B6 kan hierbij helpen. Maar wat als je net als Sven Kramer te veel vitamine B6 binnen krijgt?

Symptomen

Eerst nog even kort over wat je nu precies merkt als je te veel vitamine B6 binnenkrijgt. Sven kramer kreeg een beenblessure door zenuwschade. Gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten zijn andere symptomen die je kunt merken. Ook kun je last krijgen van een verslechtering van je geheugen- en denkprocessen. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen, maar waar moet je dan op letten?

Oorzaken

Om je vast gerust te stellen, een teveel van vitamine B6 ontstaat niet door het te veel eten van een bepaald voedingsmiddel. De maximale aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 is 21 mg per dag. Dit is onmogelijk om binnen te krijgen via vast voedsel. 21 mg is namelijk 14 keer de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt. De oorzaak is dus vrijwel altijd te wijten aan supplementen. In het geval van Sven Kramer nam hij soms zelfs twee dozijn vitamine B6 pillen per dag. 

 

Oplossing

Je raadt het misschien al, om de oorzaak weg te nemen is het nodig om goed te kijken naar de hoeveelheid die zich in vitamine B6 supplementen bevindt. Zo hebben wij in onze koffie ervoor gekozen om precies de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 milligram van het Voedingscentrum toe te voegen aan de koffiecups. Er is ook in 2018 een wet doorgevoerd wat het onmogelijk maakt om supplementen met meer dan 21 milligram per dag te produceren. Helaas mogen de huidige voorraden nog wel worden verkocht, maar meer dan 1,5 milligram per dag heb je echt niet nodig. Kijk dus eerst goed op de verpakking voordat je het koopt zodat je niet te veel vitamine B6 binnenkrijgt! Vitamine B6 zit verder in verschillende dingen zoals vlees, eieren, vis, brood, peulvruchten, groenten en zuivelproducten. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon zou je dus genoeg vitamine B6 moeten binnen krijgen, maar mocht je toch bij willen slikken en niet te veel vitamine B6 binnenkrijgen? Dan weet je nu waar je op moet letten.

 

Vitamine B6 heeft dus vele voordelen voor je lichaam. Mocht je dit op een verantwoorde manier als supplement willen gaan gebruiken? Bekijk dan onze immunity blend koffie in combinatie met onze MCT olie voor nog meer energie en focus! Wil je weten wat MCT olie nog meer voor je kan betekenen? Lees het in onze blog.

 

Bronnen

1 https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20B6