vitamine C te veel schadelijk kan je te veel bijwerkingen symptomen welke supplementen
2 min Leestijd

Te veel Vitamine C?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Met de val van de temperaturen en het opkomen van de winter zal menig mens wel eens hebben gedacht aan wat extra vitamine C binnenkrijgen. Een extra glaasje fruitsap, wat extra groentes in het avondeten of het bij slikken van een vitaminepil. Maar kun je ook teveel vitamine C binnenkrijgen terwijl je jezelf juist probeert te wapenen tegen de koude wintermaanden? 

Hoeveel vitamine C moet ik nemen?

De aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt voor (jong)volwassen mannen en vrouwen 75 mg aan vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur. Kinderen moeten gemiddeld 20 tot 40 mg aan vitamine C binnenkrijgen.

Wanneer neem ik extra vitamine C?

Een onderzoek van 31 studies wees uit dat het innemen van 1000 tot 2000 mg de lengte van een verkoudheid of griep kan verkorten. Vitamine C zorgde voor een afname van 18% bij kinderen, terwijl volwassenen 8% sneller van hun ziekte af waren. Deze verhoogde dosis kan genomen worden bij het aan voelen komen van de ziekte en totdat de symptomen verdwijnen.

Kan je te veel vitamine C nemen? En wat zijn de bijwerkingen van te veel vitamine C?

Experts zijn er (nog) niet over uit welke bovengrens gesteld kan worden aan vitamine C. Een te grote dosis aan vitamine C binnenkrijgen wordt namelijk erg lastig gemaakt door je lichaam. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat het overschot makkelijk wordt gescheiden naar de urine en simpelweg wordt geloosd in het toilet. Toch kan een verhoogde inname van vitamine C in sommige gevallen zorgen voor darmproblemen zoals krampen en diarree. Deze symptomen komen voor bij mensen met prikkelbare darmen, of wanneer er voor een te lange tijd een hoge dosis wordt genomen.

In het kort

Het is bijna niet mogelijk teveel vitamine C binnen te krijgen doordat een overschot simpelweg wordt geloosd door je lichaam. Er zouden alleen in kleine gevallen enkele darmproblemen kunnen ontstaan. Het tijdelijk verhogen van je vitamine C opname is dus erg nuttig en vrijwel ongevaarlijk. Door de flinke afname in de lengte van ziekte bij volwassenen en vooral bij kinderen, is een extra dosis in tijden van ziekte flink de moeite waard.

Eet een grote variatie aan groentes en fruit, neem eens een vitamine C pilletje extra of een kopje van onze vitamine C-verrijkte immunity blend, en ervaar alle gezondheidsvoordelen van vitamine C zonder zorgen.