Praktische tips om je productiviteit te verhogen wat is betekent productiviteit concentreren afleiding fysiek telefoon flow elektronische
4 min Leestijd

Praktische tips om je productiviteit te verhogen

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Wat is productiviteit

Waarschijnlijk herken jij het ook wel. Dat je de ene dag aan het studeren of aan het werk bent en dat het allemaal heel snel en lekker gaat, maar dat het de andere dag allemaal ineens veel langer duurt dan gepland en je niks onthoudt van wat je hebt gelezen. Daarom krijg je hier tips om je productiviteit te verhogen.

Afgelopen maand heb ik het boek Flow en Deep work gelezen. Deze gaven mij fantastische insides over hoe je in een geconcentreerde staat kan komen. Een staat waar je ontzettend veel goed werk gedaan krijgt. Sindsdien gebruik ik de tips hieruit voor alles en ik ben vet tevreden met het resultaat. Dus luister en huiver. Wanneer je ook benieuwd bent in hoe je voortaan in de helft van de tijd hetzelfde werk gedaan kan krijgen.

Beide bovengenoemde boeken gaan eigenlijk over focus en het toffe was dat in beide boeken 1 punt centraal staat. Ze hebben het over Carl Jung en Michelangelo tot Michael Jordan. Ze zeggen dat er één punt bij hun allemaal centraal staat waardoor ze zo zijn gaan uitblinken in wat ze doen. Dit is de tip om je productiviteit te verhogen. En dit ene punt isssssssss geen afleiding.

Afleiding

Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar in de huidige samenleving blijkt het tegendeel. Continue push notificaties, berichtjes en afgeleid worden doordat je een (veel te gezellige) gezamenlijke werkplek hebt. Dit alles helpt niet om in de zone (in de flow) te komen. Wat zelfs bleek in een onderzoek is dat mensen die stoned waren hun werk sneller gedaan kregen dan nuchtere mensen die iedere vijf minuten worden afgeleid. Ook bleek het dat bij een korte afleiding, bijvoorbeeld al 1 blik of geluidje van je telefoon, het één uur en vijftig minuten duurt om weer in uiterste concentratie te komen!!! Woow.

In de twee gelezen boeken wordt in detail uitgelegd hoe je fysiek en elektronisch deze mogelijk afleiding kan voorkomen. Dit heb ik de afgelopen maand toegepast. Het resultaat was dat ik veel meer werk gedaan kreeg in veel minder tijd. Dus bij deze de tips om productiviteit te verhogen.

Elektronisch

Je elektronisch afsluiten voor afleiding is op te splitsen in afleiding van buiten en van binnen.

Onder buitenaf vallen de melding en berichten die je krijgt van de wereld. Deze veel te veel voorkomende manier van afleiding is makkelijk te voorkomen. Namelijk alle pushberichten die je krijgt uitzetten, je uitschrijven voor alle nieuwsbrieven die je toch nooit leest (behalve die van Cupplement) en je telefoon op vliegtuigstand zetten (wat de schrijver van Flow met de moeilijke naam aanraadt, is 50 minuten je telefoon op vliegtuigstand zetten en mocht je er dan uit jezelf aan denken hem dan 10 minuten weer aan zetten. Je zal merken dat wanneer je geconcentreerd bezig bent er ineens twee uur voorbij vliegt zonder dat je op je telefoon kijkt).

Het tweede punt is van binnenuit. Dit zijn alle kriebels die je hebt als je voor je computer zit om online dingen op te zoeken die je niks boeien. Als wat de nieuwe mannen haartrend is van 2020, ja dit heb ik vorige maand opgezocht…. Dit probeer ik nu te voorkomen op twee manieren namelijk; meer offline werken bijvoorbeeld oldskool met perkament en een veer en de Google Chrome extensie Stayfocus te downloaden (die zorgt ervoor dat je niet op social media kan tussen bepaalde tijden).

Fysiek

Wanneer je wel eens werkt in een koffiezaakje, een gedeelde werkplek of gewoon thuis terwijl er ook andere mensen thuis zijn die je kamer ineens binnenstormen dan weet je hoe erg dat afleidt. Daarom is het ook belangrijk om dit te voorkomen doormiddel van de fysiek push notificatie switch uitzetten. Carl Jung voerde dit echt in het extreme uit. Hij bouwde een groot huis midden in de natuur waar niemand bij kon waar hij in zijn eentje kon werken. Ik (en jij waarschijnlijk ook) pak dit net iets kleiner aan. Door een kamer te hebben waar je niets anders doet dan studeren met een deur die je dicht doet. En hang een blaadje op met niet storen wanneer je veel gestoord wordt, natuurlijk kun je hier ook weer de 50/10 regel toepassen.

En direct een bonustip nog voor de liefhebbers; namelijk zorg dat er op die kamer niet gemultitaskt wordt. Multitasken oftewel the art of messing up several thing at once is iets wat je echt af wil leren als je productief wil zijn. Je brein kan zich niet op meerdere dingen tegelijk concentreren. Daarom is het belangrijk dat je volgende keer een blok inplant waar je maar een ding doet voor een bepaalde tijd (dus ook geen muziek luisteren tegelijkertijd).

Na het afronden van die ene taak kun je een korte pauze nemen en dan beginnen aan de volgende taak. Als je echt naar de next level wil plan je deze blokken van tevoren in. Met deze bonustip zal je echt merken dat je ontzettend veel dingen gedaan krijgt in een uur. Naast de bovenstaande tips om productiviteit te verhogen is er nog één laatste tip om je productiviteit te verhogen. Namelijk een koffieblend die je productiviteit zal verhogen, koop hem hier.