Van bes tot boon: de transformatie van de koffiebes branden plukken drogen
3 min Leestijd

Van bes tot boon: de transformatie van de koffiebes

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

In deze blog vervolgen we de reis van de koffieboon. We duiken in het proces van bes tot boon: de transformatie van de koffiebes! In onze vorige blog over de koffieboon hebben we in grote lijnen het proces al een klein beetje verklapt, maar het verwerken van de koffiebes tot een koffieboon is een ware kunst. Daarom duiken we in dit artikel dieper in het verwerken van de koffiebes. 

Het belang van drogen

De smaak van koffie wordt bepaald door vele factoren. Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat het verwerkingsproces van de koffieboon daar een van is. Koffiebonen die net geplukt zijn hebben een vochtgehalte tot wel 60%! Deze grote hoeveelheid vocht maakt de koffieboon kwetsbaar voor schimmel en vergroot de kans dat de bonen gaan rotten. Het is daarom van groot belang dat de bonen zo snel mogelijk gedroogd worden. Door de jaren heen zijn er verschillende methodes ontwikkeld om de koffiebonen te drogen. Het het natuurlijke droogproces (hoe kan het ook anders) is daarvan de oudste.

Natuurlijk drogen v.s. Gewassen

Met het natuurlijke droogproces worden de koffiebessen na plukken uitgespreid over een grote vlakte om te drogen in de zon. Gedurende dit proces moeten de bessen regelmatig om geschept worden om rotting te voorkomen. Toch is het lastig om de kwaliteit van de koffiebonen met dit proces te waarborgen waardoor dit resulteert in lage kwaliteit koffiebonen. Er zijn daarom andere methodes ontwikkeld die rotting voorkomen. Bijvoorbeeld door eerst het vruchtvlees van de koffiebes te verwijderen waardoor je enkel nog de koffieboon zelf overhoudt. Het meeste vruchtvlees wordt verwijderd door de koffiebessen door een speciale ontpulpings machine te halen. Het resterende vruchtvlees wordt losgeweekt in water. Vervolgens worden de koffiebonen zelf (die ook nog veel vocht bevatten) op grote vlaktes uitgespreid om te drogen. Doordat de kans op rotting met dit proces vele malen kleiner is, levert dit ook hogere kwaliteit koffiebonen op. Daartegenover staat wel dat dit proces een stuk kostbaarder is. 

koffiebes koffieboon drogen proces koffie nadrogen sorteren rotten
De gewassen koffiebonen worden uitgespreid over grote vlaktes om te drogen.

Nadrogen & Sorteren

Nadat de koffiebonen zijn gedroogd worden ze verpakt in grote zakken en opgeslagen om na te drogen. Dit proces kan tot wel 60 dagen duren. Na deze 60 dagen volgt een geavanceerd sorteerproces waarbij de bonen worden gesorteerd op grootte en beoordeeld op kwaliteit. Dit is een bijzonder arbeidsintensief proces waarbij vaak zelfs met de hand koffiebonen gesorteerd worden. Een groot deel van de uiteindelijke koffiekwaliteit wordt met dit proces bepaald en vandaar dat dit proces voor een groot deel ook de prijs van koffie beïnvloedt. 

nadrogen koffiebes koffieboon proces rotten koffie
Koffiebonen in juten zakken blijven tot 60 dagen liggen om goed te kunnen drogen.

Uiteindelijk worden de gesorteerde koffiebonen per soort verpakt in grote zakken en verscheept over de wereld. Over dit verschepen van koffie zouden we nog een heel nieuw artikel kunnen schrijven, zeker gezien de maatschappelijke impact van de koffiehandel. Hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van fairchain koffie worden steeds meer een standaard voor hoge kwaliteit koffie. Wordt vervolgt. Voor nu weet je in ieder geval hoe de geplukte koffiebessen worden gedroogd, gesorteerd en verpakt om zo uiteindelijk in jouw favoriete koffie te belanden. 

Bronnen/Literatuur