Verhoogt koffie je cholesterolgehalte?
3 min Leestijd

Verhoogt koffie je cholesterolgehalte?

Team Cupplement
Team Cupplement
Delen via

In de lijst van landen met de hoogste gemiddelde koffieconsumptie per persoon is Nederland terug te vinden op plek vijf. De consumptie van koffie verschilt uiteraard per persoon, zo staat de een er mee op en drinkt het liefst vier kopjes per dag, terwijl de ander het bij twee kopjes per dag laat. Uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek van 2020 blijkt dat een vijfde van de koffiedrinkers denkt dat koffie het cholesterol verhoogt. Wat is cholesterol precies en wat zijn de gevolgen voor het cholesterolgehalte na het drinken van een kop koffie?

Wat is cholesterol?

Het lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. De cholesteroldeeltjes worden via het bloed vervoerd. Een klein deel van het cholesterol krijg je binnen via het eten, maar de meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Bij cholesterol wordt misschien aan een ‘slecht’ stofje gedacht, maar het lichaam heeft het nodig als bouwsteen voor cellen, hormonen en de aanmaak van gal.

Er zijn verschillende soorten cholesterol in het lichaam te meten. Een daarvan is het LDL-cholesterol. Dit cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Dat komt omdat er bij een hoog LDL-cholesterol meer kans is op vernauwingen in de slagaders. Hoog cholesterol is daarom een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Koffie en cholesterol

In het vet van de koffieboon zijn onder andere de stoffen cafestol en (in mindere mate) kahweol aanwezig. Deze stoffen misleiden de galwerking, waardoor er minder galzuur wordt afgescheiden en minder cholesterol in de lever kan worden verwerkt, waardoor meer cholesterol in het bloed terechtkomt. Onderzoeken wijzen uit dat het effect van koffie op het cholesterolgehalte in het bloed grotendeels samenhangt met verschillende aspecten. Zo hangt er veel af van de  bereidingswijze van de koffie. Hoe beter de koffie is gefilterd des te minder cafestol er in de koffie terechtkomt. Neem als voorbeeld de koffie van Cupplement, deze is afkomstig uit cups. De cafestol in de koffie uit deze cups is matig en bedraagt tussen de 1 en 2 mg per kopje koffie. Dit heeft nauwelijks effect op het cholesterolgehalte bij 2 tot 3 kopjes koffie per dag. Daar dient aan toegevoegd te worden dat de stijging van de cholesterol pas een rol kan gaan spelen wanneer er overmatig veel koffie wordt gedronken.

Kan iemand met een verhoogd cholesterol koffiedrinken?

De hoeveelheid cholesterol in het bloed is afhankelijk van verschillende factoren zoals het voedingspatroon, overgewicht en lichamelijke activiteiten. Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen gefilterde koffie blijven drinken aangezien het cholesterol verhogende effect van gefilterde koffie laag is. Wanneer het gaat om ongefilterde koffie zoals bijvoorbeeld cafetièrekoffie (doordrukkoffie) of kookkoffie (Turkse of Griekse koffie) wordt mensen met een verhoogd cholesterolgehalte aangeraden de consumpties van deze soorten zo veel mogelijk te beperken.

Het resultaat 

Op basis van huidige onderzoeken is er geen duidelijk antwoord te vinden op de vraag of koffie op zichzelf een nadelige invloed zal hebben op het cholesterolgehalte. Zoals met alle dingen die verband houden met cholesterol en hartaandoeningen, zijn de oorzaken complex en omvatten ze een mix van dieet, lichaamsbeweging, genetica en levensstijlgewoonten.

 

Wil je meer weten over de gezondheid van koffie? Dat kan! Pak gerust een kopje koffie en bekijk vervolgens het artikel over de gezondheid van koffie op onze website.