Geef je fast een boost; vetfasten/ keto fasten intermittent
3 min Leestijd

Geef je fast een boost; vetfasten/ keto fasten

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Waarschijnlijk heb je het wel eens voorbij zien komen of misschien doe je het ook wel, intermittent fasting. Hierbij krijg je voor een lange periode geen calorieën binnen en dit brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, lees daar hier meer over. Maar wanneer je dit al een tijdje doet kan het vervelen en misschien merk je ook dat het effect minder wordt, aangezien je lichaam er gewend aan raakt. Wanneer je maanden achter elkaar aan het fasten bent zal je metabolisme na een tijdje afremmen, hierdoor verbrand je minder calorieën. Wanneer je merkt dat je tegen een plateau aankomt bij het fasten kan je het omgooien naar een nieuwe manier van fasten. Hierbij geef je fast een boost; door middel van vetfasten. Het is niet dat je hier geen vetten binnen krijgt, maar juist wel. Alleen maar!! Hoezo je dit wil gaan doen, hoe kan je dit het best aanpakken en wanneer wil je dit gaan doen, daar gaan we het in deze blog over hebben.

Een specifieke regel voor wanneer je even iets anders moet doen dan de normale manier van fasten is er niet. Maar wat ik online veel voorbij zie komen is dat je na ongeveer 3 maanden van fasten het even moet switchen. Zelf stap ik van fasten af wanneer ik merk dat de resultaten wat minder hard gaat, dat ik minder records kan zetten in de sportschool, me minder gefocust voel of minder calorieën kwijt raak. Dan stap ik van intemittent fasten over naar, een korte periode van maximaal 2 weken van, vetfasten. Nu denk je misschien, wat kan ik eten waar alleen vetten in zitten, avocado’s. Nee zelfs in avocado’s zitten koolhydraten en eiwitten. Dus met eten is het erg lastig om iets te maken waar alleen vetten in zitten, onmogelijk zelfs behalve wanneer je happen boter gaat eten (nomnomonom). Maar vetfasten kan wel wanneer je het drinkbaar maakt. Hier kan je bijvoorbeeld mct-olie of ghee in je koffie doen en kokosolie in je thee. Zelf heb ik ook wel eens een tijdje en hier word je waarschijnlijk niet heel warm van, shotjes olijfolie gedronken, iedere ochtend. Ik kreeg er geen diarree van maar sommige magen gaan hier een stuk minder goed op. 

Hoe vetfasten/ keto fasten

Er zijn hier dus veel verschillende opties en verschillende vetten die je binnen kan krijgen. Wanneer je een langere fast hebt dan alleen een paar uur in de ochtend is het ook nice om al deze verschillende vetten binnen te krijgen. Dat je MCT vroeg in de ochtend neemt, omdat deze vetten het snelst worden opgenomen en het snelst ketones aanmaken. Daarna wil je polyunsaturated en monounsaturated vetten binnen krijgen, zoals olijfolie, macadamiaolie of avocado-olie. Dit kan je ook weer in je koffie of thee doen. Aan het einde van je fast wil je verzadigde vetten binnen krijgen als kokosnootolie. 

Wanneer je dit voor een tijdje doet in plaats van je normale fast kan je daarna weer terug stappen op het fasten waar je helemaal geen calorieën binnenkrijgt. Maar het toffe is dat deze fast met vetten je metabolisme heeft gereset en je zal merken dat wanneer je daarna weer normaal gaat fasten, dat je ineens veel meer resultaat behaalt, dat je je weer zo scherp voelt als toen je net begon met fasten of dat je weer zo snel kilo’s kwijt raakt als vroeger. Dus geef je fast een boost; vetfasten