vitamine B1 thiamine vit B1 gezondheidsvoordelen wat is vitamine B1 waar zit vit B1 in.
2 min Leestijd

Wat doet thiamine (vitamine B1)?

Florian Fermin
Florian Fermin
Delen via

Vind jij  het ook zo onduidelijke welke functie welke vitamine nu heeft? Deze blog geeft je duidelijkheid over alle voordelen van thiamine. De informatie zuigen we niet uit ons duim maar is afkomstig van wetenschappelijke literatuur.  Aan het einde wordt toegelicht waar het allemaal in zit zodat je nooit een tekort zult krijgen van deze vitamine.

Energiemetabolisme

Thiamine speelt een belangrijke rol in het vrijmaken van energie voor je lichaam.  Het is een vitale ondersteuner voor de aanmaak van enzymen. Huh? Ik zal het even uitleggen, Dat zijn van die stofjes die ervoor zorgen dat je eten wordt afgebroken en opgenomen.  Een vreemde maar sprekende vergelijking is die van met houthakken. De blokken hout zijn oorspronkelijk te groot voor de houtkachel maar door het hakken ervan in stukken past het. En hierdoor is het te gebruiken om je huis te verwarmen. Een enzym kun je vergelijken met die bijl, het zorgt voor het ‘klieven’ van voeding waardoor je het lichaam het kan gebruiken. En thiamine kun je dan weer vergelijken met de steel van die bijl. Het is een essentieel onderdeel van het enzym (de bijl).

Zenuwstelsel

Misschien ken je de ziekte beri-beri nog wel van de geschiedenislessen? De mensheid is er lang door geteisterd, maar gelukkig hebben nu de oplossing: Thiamine (vitamine b1). Thiamine vervult namelijk allerlei belangrijke functies in de ondersteuning van de hersenen. Hierdoor kan een tekort aan vitamine b1 voor nare klachten zorgen. In het gevallen van beri-beri ging het om spierverlamming, gevoelloosheid in de benen en hartklachten. Verder kan het zorgen voor depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Geen pretje en dus zeker geen zinloze vitamine die thiamine.

In welke voeding zit vitamine B1?

Deze belangrijke vitamine kan natuurlijk niet ontbreken in onze energy focus blend. Verder komt het voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Een ouderwets Avg’tje (aardappelen, vlees en groente) eten is dus zo gek nog niet.

Benieuwd naar meer blogs over gezondheid, duurzaamheid en koffie. Neem dan een kijkje op onze blogpagina